Zoeken binnen websites kennispartners »

16 mei 2009

Douchewaterwarmteterugwinning

Bij douchen wordt een grote hoeveelheid warmte gebruikt en weggegooid. Die warmte van het wegstromende water benutten om het koude aanvoerwater voor te verwarmen is een zeer effectieve manier om energie te besparen, omdat de warmtapwatervraag vermindert.

Het principe bestaat uit een combinatie van een themostatische douchemengkraan en een warmtewisselaar. De warmtewisselaar bestaat uit twee in elkaar geschoven verticale buizen. Het afvalwater stroomt door de binnenste buis naar beneden, het schone water stroomt in de ruimte tussen de twee buizen omhoog (en wordt dus verwarmd door het water in de binnenste buis).
Het systeem kan ook horizontaal in een douchebak worden aangelegd. De warmtewisselaar ligt daarbij in de douchebak, waar al het afvalwater langs wordt geleid.

Verder lezen

Webpagina Douchewaterwarmteterugwinning op http://www.senternovem.nl/epn/

Terug naar het overzicht