Brief aan minister over hypotheek energiezuinige nieuwbouw

bouwVorige week berichtten wij dat de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet niet klantvriendelijk is voor kopers van energiezuinige nieuwbouw. Afgelopen week hebben de partners van het Lente-akkoord hierover een brief gestuurd aan minister Dijsselbloem (cc. aan minister Blok).

De voorwaarde voor de extra hypotheekruimte van € 9.000 is dat de woning een EI van 0,6 of lager heeft. De EI staat voor Energie Index, de energieprestatie voor bestaande bouw. De energieprestatie van nieuwbouwwoningen wordt echter uitgedrukt in EPC.

De partners van het Lente-akkoord voeren twee punten aan waarop de regeling voor nieuwbouw praktisch onuitvoerbaar is:
• Een Energie Index kan alleen bij gerealiseerde woningen worden bepaald. De hypotheek voor nieuwbouwwoningen wordt geregeld op het moment dat de woning nog niet is gerealiseerd. Het is dus voor nieuwbouw onmogelijk om een EI aan te tonen op het moment van hypotheekverstrekking.
• De EI moet worden aangetoond volgens de ‘uitgebreide methode’ voor bestaande bouw. Dit betekent dat allerlei eisen waaraan de nieuwbouwwoning conform het Bouwbesluit voldoet, niet mogen worden meegenomen in het bepalen van de EI. Met de EI wordt de energieprestatie van nieuwe woningen ten onrechte veel slechter gewaardeerd dan volgens de EPC-berekening, die de werkelijkheid behoorlijk betrouwbaar weergeeft.

De partners van het Lente-akkoord vragen de ministers in deze brief om niet alleen een EI van 0,6 of lager als financieringsgrond toe te laten, maar ook een EPC van 0,6 of lager bij oplevering.

Op 15 januari vindt in de Tweede Kamer een algemeen overleg plaats over onder andere de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet. Wellicht komt er dan uitsluitsel over een hopelijk klantvriendelijker financieringsgrond.

zie ook:
€ 9.000 extra leenruimte voor energiezuinige woning