Zeer energiezuinige nieuwbouw: 12 MorgenWonen-woningen in Overbroek te Heerlen

Dit artikel is gebaseerd op een bericht van Bouwbedrijven Jongen.

Op vrijdag 1 december was er een feestelijke bijeenkomst op de bouwplaats in Overbroek in Heerlen. Gebiedsontwikkelaar BPD en de gemeente Heerlen vierden met projectbetrokkenen dat de bouw van 12 MorgenWonen-woningen gereed is.

Wethouder Peter van Zutphen van de gemeente Heerlen was aanwezig om de officiële handeling te verrichten. Hij stelde voor de 12 woningen officieel de installaties in werking. Hierdoor werden de individuele warmtepomp en zonnepanelen aangezet. “Als verantwoordelijk wethouder sta ik hier achter en ben ik blij met deze woningen in Overbroek. Het is belangrijk dat onze inwoners het aangenaam vinden om in hun wijken en buurten te vertoeven. Het is van deze tijd dat we dit faciliteren met duurzame woningen van hoge kwaliteit en die onderhoudsarm zijn. Met energienotanul zijn we voorbereid op de toekomst en maken wij op deze manier van Overbroek een bijzondere wijk.” aldus Van Zutphen.

Gebieden en gebouwen duurzaam en verantwoord ontwikkelen zit in het DNA van BPD. Carl Smeets, regiodirecteur BPD Zuid: “We zijn over de volle breedte met duurzaamheid bezig, maar energietransitie is nu wel het meest manifest: dat komt in al onze projecten terug. In onze visie gaat duurzaamheid een stap verder dan het uitdrukken van energieprestaties van een gebouw in bijvoorbeeld een EPC of een lagere uitstoot van CO2. Voor ons staat duurzaamheid voor het ontwikkelen van gebouwen en gebieden waarin mensen willen wonen, werken en recreëren. Met een duurzame, vitale leefomgeving als resultaat.”

MorgenWonen-concept
Het MorgenWonen-concept is ontwikkeld door VolkerWessels en voor het project Overbroek uitgewerkt in samenwerking met Bouwbedrijven Jongen. De MorgenWonen-woningen in Overbroek zijn een ontwikkeling van BPD in samenwerking met VolkerWessels Vastgoed. Het bouwen van een MorgenWonen-woning wordt in de fabriek gedaan. Op de bouwplaats zetten de bouwvakkers de woningen in één dag in elkaar. Het resultaat is een duurzame woning van hoge kwaliteit. Onderhoudsarm én Nul-op-de-Meter. Extra voordeel van deze woningen is dat ze kant-en-klaar worden opgeleverd. Dus inclusief wand- en vloerafwerking, keuken, badkamer en zelfs de tuin wordt aangelegd.

De woningen zijn uitstekend geïsoleerd en alle ramen zijn voorzien van drielaags isolatieglas. Er is geen cv-ketel maar een duurzame warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt. Er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, de woningen hebben geen gasaansluiting. Het dak is aan de zuidzijde is bekleed met zonnepanelen waarmee eigen energie wordt opwekt. De energiemonitor geeft continu aan hoeveel energie er verbruikt én opwekt wordt. Dankzij deze maatregelen hebben bewoners die bewust met energie omgaan geen energiekosten meer. Bij normaal gebruik zijn er geen energielasten en woont de bewoner dus bijzonder duurzaam en kostenbesparend.


Gerelateerde berichten

Tags:

Projecten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties