Langdurig een vast bedrag voor woninggebonden energieverbruik

bewoner-centraalRijswijkBuiten begint nog maar net zichtbaar vorm te krijgen en mag zich nu al verheugen in grote belangstelling. Er wordt bovendien een interessante reeks dossiers gepubliceerd over de totstandkoming van RijswijkBuiten. In het tweede deel van deze reeks dossiers staat o.a. een interview met  Wim van den Bogerd (Klimaatgarant) over Energie Exploitatie maatschappij RijswijkBuiten. Wim van den Bogerd is tevens te gast bij de ZEN Platformbijeenkomst op donderdag 10 december.

‘Wij bieden de bewoner een contract aan, waarin wij garanderen dat ze 25 jaar lang een vast bedrag voor het woningebonden energiegebruik betalen , dus voor verwarmen en koelen , warm tapwater en het mechanisch ventileren.’

Vanuit mijn vorige baan ben ik destijds door Dura Vermeer gevraagd mee te denken over oplossingen om de gestelde epc van 0 te halen. Ik was mededirecteur van Itho Daalderop, een bedrijf dat apparatuur voor de woningbouw ontwikkelt en produceert. Ik heb toen voorgesteld om een stap verder te gaan en bewoners te garanderen dat hun woning geen gebouwgebonden energie nodig heeft. Dat was in de zomer van 2012. In augustus van dat jaar heb ik, zoals al in de planning lag, afscheid genomen van mijn oude bedrijf en Energie Exploitatiemaatschappij RijswijkBuiten (EERB) opgericht.

Energie Exploitatiemaatschappij RijswijkBuiten
Klimaatgarant is het overkoepelende bedrijf. Per locatie van enige omvang starten we een exploitatiemaatschappij. In Rijswijk gaat eerb de installaties voor energieopwekking voor alles wat met verwarmen en koelen te maken heeft uit de v.o.n.-prijs halen. Dat gaat om de wko-bron, de warmtepomp en het pv-systeem. Ook het onderhoud van het ventilatiesysteem zit in het pakket, omdat het een voorwaarde is om tot epc=0 te komen. Wij bieden de bewoner een contract aan, waarin wij garanderen dat ze 25 jaar lang een vast bedrag voor het woninggebonden energiegebruik betalen, dus voor verwarmen en koelen, warm
tapwater en het mechanisch ventileren.

We ontwikkelen dit pakket met Dura Vermeer, maar ook andere partijen kunnen aanhaken. Alleen Dura Vermeer is op dit moment verplicht om epc=0 te realiseren. Maar ook ontwikkelaars, corporaties en beleggers zijn geïnteresseerd. Voor de langetermijn verhuurbaarheid en de waarde van het vastgoed wordt epc=0 als positief gezien. De energierekening is normaal gesproken in tussenwoningen van deze omvang zo’n €130 per maand. Daar komen twee tientjes bij voor onderhoud en vervanging van apparaten. Bij ons zijn mensen €135 tot €140 euro kwijt. €100 voor de huur van ons pakket en nog €35 voor de energie voor huishoudelijk gebruik (tv, wasmachine, etc.).

Samenwerking
Door intensieve samenwerking tussen de verschillende partijen blijkt meer mogelijk, dat zien wij als belangrijkste verschil in het werken met een ontwikkelpartner. Ik zeg weleens oneerbiedig, in de bouw hanteert men vaak ‘zo slecht als het mag’, in plaats van ‘zo goed als het kan’. Hier wordt veel creatiever nagedacht over hoe je de eis van epc=0 gaat halen. En hoe dat op een bedrijfseconomisch verantwoorde manier kan. Het begint met de ambitie van de gemeente – dat is cruciaal – en wordt gevoed door de mogelijkheden die marktpartijen aanbieden. Er is veel meer dialoog en er wordt veel beter uitgezocht wat er kan en wat niet kan.

Lees hier het volledige interview (pagina 18 en verder)


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties