NOS Journaal: Netbeheerders willen flexibel stroomtarief

elektriciteitsmast.pgAlle netbeheerders in Nederland pleiten gezamenlijk voor een flexibel stroomtarief. Als het aan hen ligt wordt elektriciteit duur op het moment dat er weinig wind en zon is, en goedkoop of zelfs gratis als die duurzame bronnen wel veel stroom leveren. Daarmee denken de netbeheerders te stimuleren dat er meer duurzame energie lokaal wordt opgewekt en lokaal wordt gebruikt.

De NOS bericht dat netbeheerders, zoals Stedin, Alliander en Enexis verwachten dat het huidige net er niet op berekend is om in de toekomst nog veel meer lokaal opgewekte stroom te vervoeren. De beheerders staan voor een grote opgave: vraag en aanbod  goed op elkaar af te stemmen nu er steeds meer elektriciteit lokaal wordt opgewekt met zon en wind.

De netbeheerders wijzen op het feit dat voor dat tweerichtingsverkeer veel nieuwe stroomkabels nodig zijn. Ze hebben uitgerekend dat hen dit in de komende jaren tientallen miljarden euro’s gaat kosten. Daarom zou het beter zijn, stellen zij, als lokaal opgewekte energie ook in de buurt wordt gebruikt.Accu’s

Daartoe is het wel belangrijk dat stroom kan worden opgeslagen. Want de wind waait niet altijd en de zon gaat ’s nachts onder. Er wordt nagedacht over allerlei initiatieven om elektriciteit daadwerkelijk lokaal op te slaan. Zo is er in de provincie Utrecht een groot project, waar de accu’s van elektrische auto’s worden gebruikt als stroombuffer, op het moment dat de auto niet wordt gebruikt.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties