29 augustus 2012

Verslag van de startbijeenkomst ‘Rc 5,0 en andere robuuste maatregelen’

De Tweede Kamer wil de isolatiewaarde van nieuwe woningen op 1 januari 2015 verhogen van 3,5 naar 5,0. In Nederland is daar op beperkte schaal al wel mee geëxperimenteerd, maar wat zijn de gevolgen van een grootschalige invoering? Volgens bouwprofessionals is een Rc van 5,0 al goed mogelijk, maar zitten er een paar lastige haken en ogen aan waarop de branche nog met antwoorden moet komen. Dat bleek tijdens de startbijeenkomst van een consultatieronde onder bouwbedrijven op 29 augustus in Utrecht, georganiseerd door het Lente-akkoord.

Verslag: Endre Timàr.

download het volledige verslag

Samenvattende conclusies

• De wettelijke isolatiewaarde van nieuwbouwwoningen wordt in 2015 hoogstwaarschijnlijk verhoogd van Rc 3,5 naar 5. Discussies over een vermeend lage kosteneffectiviteit van de verhoging zijn een achterhoedegevecht aan het worden.
• Er lijken geen doorslaggevende bouwtechnische bezwaren te zijn om die aanscherping door te voeren. Ook de traditionele industriële bouwmethoden op basis van beton, baksteen en minerale wol, kunnen de aanscherping zonder veel problemen opvangen.
• Nieuwe dunne isolatieproducten maken een Rc van 5,0 ook onder moeilijke omstandigheden mogelijk. Deze isolatieproducten zijn echter relatief kostbaar.

• Een Rc van 5 of hoger is een robuuste energiemaatregel, onmisbaar voor het gebruik van duurzame energiebronnen. Het is daarom moeilijk te begrijpen dat een goede schilisolatie nauwelijks scoort in de EPG berekening.
• De Rc-waarde van 5,0 is een grens voor bouwen met stenen buitenspouwblad en natuurlijke ventilatie. Bij nog hogere Rc-waarden zijn kostbare aanpassingen van de bouwmethode noodzakelijk. In plaats daarvan verdienen eerst andere energiemaatregelen extra aandacht, zoals de U-waarde van glas en een betere kierdichtheid.
• Alternatieve bouwmethoden (zoals houtskeletbouw) lijken een Rc van 5,0 gemakkelijker op te kunnen nemen. Deze bouwmethoden zijn voorlopig een nicheproduct, hoewel het marktaandeel groeit.
• Binnen de bouwbranche zijn verouderde standaard bouwdetails in omloop, die niet geschikt zijn voor bouwen met een Rc van 5,0. Dat geeft vaak problemen bij aansluitingen tussen de gevel en andere bouwdelen.
• Bouwen met een Rc-waarde van 5,0 dwingt nog niet tot het gebruik van drielaags vensterglas, maar het omslagpunt ligt wel dichtbij. Bij iets hogere Rc-waarden, of energetisch ongunstige woningontwerpen, is het gebruik van HR++ glas niet meer afdoende.

Het Lente-akkoord werkt aan Zeer Energiezuinige Nieuwbouw: van bijna-energieneutraal tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. Het Lente-akkoord is een initiatief van Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB en de minister van BZK

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties