500 woningen op warmtebuffer in Arnhemse wijk Ons Dorp

In de Arnhemse wijk Ons Dorp start binnenkort een opmerkelijk demonstratietraject. Een forse ondergrondse warmtebuffer, een zogenaamd Ecovat, gaat 500 woningen voorzien van duurzame energie. Zonnestroom en windenergie worden omgezet in warmte, waarmee het grondwater in het Ecovat wordt opgewarmd. De temperatuur kan oplopen tot 90 graden. Volgens de makers blijft na zes maanden zo'n 90% van de warmte behouden.

Energieopslag is momenteel een belangrijke ontbrekende schakel in de energietransitie. Met behulp van het innovatieve Ecovat is energie die in de zomer wordt opgewekt ook gemakkelijk te gebruiken in de winter. Warmtewisselaars kunnen ieder moment de opgeslagen warmte uit het water trekken en doorgeven aan de aangesloten huizen. Zo kunnen woningen in de zomer worden gekoeld en in de winter worden verwarmd.

500 woningen aan een Ecovat
"Je moet een Ecovat zien als een grote weckpot onder de grond, gevuld met grondwater. Met een diameter en diepte van ongeveer 32 meter", zegt Aris De Groot (directeur Ecovat). De methode is al op kleine schaal getest, maar nu begint het echte werk. In de Arnhemse wijk Ons Dorp start mede dankzij een Demonstratie Energie-Innovatie (DEI) subsidie (via RVO.nl) een grootschalig demonstratietraject. Een Ecovat gaat 500 woningen het hele jaar door voorzien van duurzame energie.

Als het project in Ons Dorp slaagt, komt landelijke invoering een stap dichterbij. "Dat zou fossiele energiecentrales overbodig maken en de uitbreiding van de netcapaciteit beperken. Adviesbureau Berenschot rekende voor ons uit dat dit Nederland op de lange termijn een besparing oplevert van € 380 miljoen tot € 650 miljoen per jaar," aldus De Groot. "Het zelflerende en autonome besturingssysteem van Ecovat maakt het mogelijk om in te spelen op de flexibiliteit van energie. Het baseert zijn acties op de weersverwachting en actuele energieprijzen. Hiermee is het kosteneffectief en geschikt voor meso gridbalancering."

Ecovat claimt nu al dat de methode flink wat voordelen biedt:

  • Duurzame warmte en koude voorziening met minimale milieu-impact;
  • Congestiemanagement, balans op het elektriciteitsnet;
  • Betere benutting van restwarmte;
  • Levensverwachting minimaal 50 jaar.
Lees meer
"Thermal storage de ontbrekende schakel" (Smart Storage Magazine juni 2018)