Aardgasvrij, BENG en duurzaam bouwen op de kaart

Dit artikel bevat mogelijk verouderde BENG-informatie. Kijk hier voor de actuele berichtgeving over BENG.
 

Aardgasvrije gebouwen worden de norm. Alle nieuwbouw moet voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG) – vanaf 1 januari 2020. Daarbij neemt de roep om circulair bouwen toe. Geschikte technieken en goede praktijkvoorbeelden vindt u nu met de nieuwe applicatie Podium duurzame gebouwen van RVO.nl.

Op tal van plekken in Nederland doen projectontwikkelaars en bouwers al goede ervaringen op met nieuwe bouwtechnieken en energetische maatregelen. Op het Podium duurzame gebouwen zijn succesvolle voorbeelden te vinden. RVO.nl ontwikkelde de webbased applicatie en inventariseerde en selecteerde duurzame, energiezuinige en aardgasvrije projecten.

Gemakkelijk voorbeelden doorzoeken
Op de applicatie staan kaarten met tientallen voorbeeldprojecten uit het hele land. Het zoeken is gemakkelijk. Selecteer een thema, zoals BENG of aardgasvrij. Zoek op een gebouwtype, zoals een rijwoning, hoekwoning, vrijstaande of portiekwoning. Of selecteer een gebruikte techniek. Per onderdeel zijn tientallen voorbeelden opgenomen. Klik op een project voor detail-informatie over de realisatie, met afbeeldingen, technische gegevens, bouwkundige kenmerken en projectbeschrijvingen.

Extra aandacht voor aardgasvrij en BENG
In de applicatie is er ruime aandacht voor aardgasvrij bouwen. Op de kaart staan goede voorbeelden van aardgasvrije nieuwbouw en renovaties. Binnen de viewer aardgasvrij is het ook mogelijk om te filteren op utiliteitsbouw of woningbouw, nieuwbouw of renovatie, referentie waarden en technieken en de manier van ruimteverwarming. Ook is er een categorie BENG-woningen. Hier staan woningbouwprojecten die nu al voldoen aan de voorgenomen BENG-eisen.

RVO.nl breidt het Podium duurzame gebouwen verder uit met andere actuele thema’s, zoals circulair bouwen.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties