• Event

Platformbijeenkomst Lente-akkoord 2.0

23 november organiseren we de tweede platformbijeenkomst van het Lente-akkoord 2.0. Met de laatste ontwikkelingen rond Circulair Industrieel Bouwen, praktijkvoorbeelden en stevige gesprekken.

LA Platformbijeenkomst Logo links jpg

Afgelopen maanden heeft het netwerk rond het Lente-akkoord 2.0 de nodige acties ondernomen en praktijkervaring opgedaan. Tijd om de vorderingen rond Circulair Industrieel Bouwen met elkaar te delen. Met veel ruimte voor nieuwe inzichten rond MPG en monitoring CO2-uitstoot door de woningbouwsector, en verdieping op actuele thema’s, zoals biobased bouwen, losmaakbaarheid en inzicht in consumentenwensen.

Dialoog en kennisuitwisseling staan tijdens deze inspirerende middag centraal. De vorige editie op 30 juni werd door de deelnemers zeer positief beoordeeld met een 8.5/10. Vooral het kennisniveau van zowel sprekers als deelnemers werd genoemd.

Het programma

12.00 - 13.00 uur Netwerklunch

13.00 - 14.00 uur Plenaire start

  • Opening door dagvoorzitter Jan Fokkema, directeur NEPROM, gevolgd door een Lente-akkoord update door Programmaleider Sander Woertman.
  • Presentatie: Meetbaar maken van uitstootdoelen. Op verzoek van het Lente-akkoord heeft W/E adviseurs een CO2eq-monitor gemaakt. De monitor heeft als doel om komende jaren inzichtelijk te maken hoe de woningbouwsector als geheel presteert in het terugdringen van uitstoot van broeikasgassen, zowel door energieverbruik als materialisatie en bouw. En te kijken hoe de projecten van koplopers op het gebied van duurzaam en circulair bouwen zich tot de massa verhouden. De eerste resultaten en inzichten worden gepresenteerd door Geurt Donze, directeur van W/E adviseurs.
  • Presentatie: Praktisch aan de slag met losmaakbaarheid en hergebruik. Met Hortus Ludi in Nijmegen realiseert Dura Vermeer een project dat zich kenmerkt door de CLT constructie, hergebruik van materiaal en de toevoeging van groene daken. Alle duurzame maatregelen bij elkaar hebben geleid tot een zeer hoge GPR-score. Jules Angenent van Dura Vermeer presenteert de plannen en vertelt over het ontwikkel- en bouwproces. Jaap Kok van Laminated Timber Solutions vertelt over het samenwerkingsproces tussen leverancier en ontwikkelaar.

14.00-15.00 uur Eerste ronde sessies

  • MPG hands on: gesprek aan de hand van projecten van koplopers Op verzoek van veel koplopers in het netwerk van Lente-akkoord laten we partijen aan het woord die hun ervaringen delen met het behalen van ambitieuze MPG-scores binnen projecten. De sessie wordt gemodereerd door Geurt Donze, directeur W/E adviseurs. Met onder andere verhalen van Rudy van Gurp, hoofd TBI WOONlab.
  • Brandveilig toepassen van biobased isolatiemateriaal Biobased isolatiemateriaal heeft grote potentie als het gaat om terugdringen van schadelijke uitstoot, en biedt kansen voor de agrarische sector. Om grootschalige toepassing mogelijk te maken, moet duidelijkheid komen over de eigenschappen van de verschillende biobased materialen en hoe ze veilig toegepast kunnen worden. Momenteel wordt hier onderzoek naar verricht. Tijdens deze sessie zullen de eerste resultaten worden gedeeld en ontvangt u praktische handvatten. Met Atto Harsta, Irma Thijssen van RVO en Larson van Dijk van Nieman.
  • Modulaire Houtskeletbouw: OAK Bosrijk, Eindhoven Sessie over Modulaire Houtskeletbouw aan de hand van OAK Bosrijk, een project met 45 circulaire en energieneutrale woningen. De ontwikkelaar en adviseur nemen u mee van tender tot oplevering: hoe werden technische keuzes steeds weer getoetst op hun duurzaamheidsimpact, zodat de ambities niet alleen op peil bleven, maar ook waar mogelijk werden aangescherpt? En hoe verhouden de kosten van modulaire skeletbouw zich tot traditionele oplossingen? U hoort het verhaal van Menno Schokker van Merosch, ontwikkelingsmanager Tom van der Horst en senior projectmanager Robbert van Tilborg van Janssen de Jong Projectontwikkeling.

15.00 - 15.20 uur Pauze

15.20 - 16.20 uur Tweede ronde sessies

  • CLT in de praktijk: Pannenhoef in Eindhoven door Trudo Wooncorporatie Trudo heeft in het project Pannenhoef in Eindhoven, dat in 2021 is opgeleverd, veel ervaring opgedaan met circulair bouwen. Naast hoogwaardig hergebruik van een bestaand gebouw in de nieuwbouw en een collectief warmtesysteem, bestaat het gehele casco van dragende vloeren en wanden uit CLT. De houten elementen werden als een bouwpakket ter plekke in elkaar geschroefd. Hoe het ontwikkel- en ontwerpproces verliepen, hoort u van Jos Goijaerts, directeur Investeringen van Trudo en Emile van Vugt, eigenaar van Faam Architects. Daarnaast deelt Niels Castelein, houtconstructeur bij Sweco zijn kennis over CLT-toepassing in het buitenland.
  • De impact van Paris-proof ontwikkelen Steeds meer marktpartijen willen een helder inzicht in de duurzaamheidsprestatie van projecten in hun portefeuille. Verschillende koplopers hebben daar de eerste stappen in gezet. Wat is de impact daarvan op hun portefeuille en de koers van het bedrijf? Welke ontwikkelingen zet dit in gang? Tijdens de sessie hoort u bijdrages van Esmeralda Hemelaar van W/e adviseurs en Maaike Perenboom van Synchroon. Tijdens het aansluitende gesprek schuift Raymond Schaperkotter van Vesteda aan om te vertellen hoe investeerders duurzaamheid in hun portefeuille waarderen.
  • Presentatie White Paper Consumentenwaardering Houtbouw In januari 2023 wordt het onderzoek naar het potentiële marktaandeel van Houtbouw in de Nederlandse nieuwbouwopgave afgerond. Voorafgaand heeft een groep koplopers een groot aantal onderzoeken verzameld die inzicht geven in de waardering van houtbouw door consumenten. De conclusies van deze onderzoeken worden verzameld in een white paper. U hoort de eerste conclusies uit de white paper van Peter Kuindersma van Ingenii. Aansluitend schuiven Sander Klaver van BPD en Jules Angenent van Dura Vermeer aan voor een gesprek over specifieke wensen en inzichten van consumenten rond wonen in houtbouw.

16.20 - 17.00 uur In gesprek met de deelnemers

17.00 Afsluiting en borrel

Aanmelden

Heb jij de drive om de woningbouw te verduurzamen? Meld je aan voor de bijeenkomst! We zien je graag in Amare, Den Haag op 23 november.

De platformbijeenkomst is toegankelijk voor bouwpartijen die actief zijn met circulair bouwen. Bij te veel aanmeldingen hebben leden van de betrokken brancheverenigingen voorrang. Je kunt je hier aanmelden