‘Balansventilatie verdient rehabilitatie’

balansventilatie-cobouwBalansventilatie met warmteterugwinning verdient een nieuwe kans vinden de partners van het Lente-akkoord. Door de problemen in de Amersfoortse wijk Vathorst worstelt de techniek nog altijd met veel vooroordelen.

Dit artikel verscheen op 5 december in Cobouw 

Om af te rekenen met alle negatieve verhalen, heeft het Lente-akkoord een brochure uitgebracht met sleutels tot succes. Want die zijn er wel degelijk. Volgens programmaleider kennisoverdracht en stimulering Claudia Bouwens zijn er inmiddels volop verhalen te vertellen over geslaagde projecten met balansventilatie met warmteterugwinning. Maar zelfs onder professionals dringen die successen maar mondjesmaat door.

De oplossingen zijn volgens Bouwens vaak simpeler dan gedacht. Het gaat bijvoorbeeld om de plek waar de ventilatie- en wtw-unit wordt geïnstalleerd en hoe dat gebeurt. Montage tegen een multiplex schot of dunne tussenwand is niet raadzaam omdat dat als klankkast gaat fungeren. Het devies is om de installatie tegen een massieve betonnen wand te schroeven, en niet te dicht bij het trapgat op zolder, want dan verspreidt het geluid zich te gemakkelijk door de hele woning. Verder moet er ruimte zijn voor bochten van de ventilatiekanalen zodat de geluiddempers niet hoeven worden opgepropt wat de werking belemmert. En wie geen vormvaste slagvaste slangen gebruikt kan deuken verwachten na het storten van het beton, waardoor de capaciteit van de ventilatiekanalen afneemt en er meer herrie ontstaat. Zo staan er tientallen maatregelen opgesomd in de brochure, waar aannemers en ontwikkelaars rekening mee moeten houden.

Lees verder in Cobouw


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties