BENG prima te realiseren met baksteengevels


Dit artikel bevat mogelijk verouderde BENG-informatie. Kijk hier voor de actuele berichtgeving over BENG.



Zowel 'traditioneel' halfsteensmetselwerk als zelfdragende buitenspouwbladen in steensmetselwerk zijn zeer geschikt voor BENG appartementengebouwen. Gebruik van steensmetselwerk is nieuw voor deze toepassing. Toch biedt het een interessant perspectief voor duurzame middelhoogbouw. KNB-voorzitter Dick Tommel overhandigde op 12 april jl. op Building Holland de brochure 'BENG, met zelfdragende buitenspouwbladen in metselwerk' aan Claudia Bouwens (Lente-akkoord).

Claudia Bouwens nam het eerste exemplaar van de KNB-brochure met bijbehorende onderzoeksgegevens met veel genoegen in ontvangst. "Toen we drie jaar geleden met KNB in gesprek waren over de isolatie-eis voor gevels in hoogbouw, dacht ik dat de steenstrip de enige uitweg voor de baksteen-industrie zou zijn. Dat ze nu juist met een totaal andere oplossing komen, het zelfdragende steens buitenspouwblad, vind ik briljant. Iedereen in de bouw moet zich de komende jaren gaan verdiepen in de BENG-rekenmethodiek, en gevoel voor de eisen krijgen. Daarvoor hebben we praktijkberekeningen nodig van BENG-gebouwen, om met elkaar te leren hoe die eisen uitpakken. Vooral voor gestapelde bouw is het nog een hele uitdaging. Daarom ben ik erg blij met deze exercitie."

Voor- en nadelen
Uit het onderzoek blijkt dat een BENG appartementengebouw uitgevoerd met zelfdragende buitenspouwbladen (Brick-BENG) koudebruggen voorkomt en voor een sterke reductie van het aantal onderbrekingen in het isolatiepakket zorgt. Daardoor is het gebouw optimaal te isoleren. Verder blijkt uit het onderzoek dat faalkosten afnemen, dat de gebouweigenaar kan rekenen op een gebouw met een uitzonderlijk lange levens­duur en dat een goede milieupresta­tie ontstaat. Horizontale dilataties zijn niet meer nodig en het aantal verticale dilataties wordt gereduceerd. Ten slotte geeft het gebruik van steensmetselwerk de architect meer vormgevingsmoge­lijk­heden. Nadeel is dat de bouwkosten voor het doorgerekende project toenemen met 5%.

Technische data
In het onderzoek werd aan de BENG-eisen voldaan door toepassing van individuele warmtepompen met warmte-koude opslag (WKO), ventilatie met warmteterugwinning, drievoudig isolatieglas, zonwering op Zuidwest en de Zuidoost gevels en 35 m2 PV-cellen. De gehanteerde isolatiewaarde van de gevels is Rc = 6,0 kW/m2. Een hogere isolatiewaarde had nauwelijks invloed op de resultaten van de BENG-indicatoren.

Meervoudig onderzoeksteam
Het onderzoeksteam dat de studie uitvoerde bestond uit architectenbureau Office Winhov , Metselwerk Adviesbureau Vekemans, Heijmans Bouw, DGMR adviseurs en KNB. Als basis voor het onderzoek diende bouwproject Willemspoort te Den Bosch. Dit gebouw, met zes verdiepingen en 25 appartementen, is omgezet in enkele varianten. Het onderzoek omvatte uitwerkingen en berekeningen van de gebouwvarianten om te voldoen aan de voorgenomen BENG-eisen. Daarbij is gekeken naar bouwtechniek, constructieve aspecten, uitvoerings­as­pecten en architectuur. Daarnaast is onderzoek gedaan naar de verschillen in energiepres­ta­ties en bouwfysische aspecten, milieuprestaties, bouwkosten en het risico op faalkosten.

Download de KNB-brochure BENG, met zelfdragende buitenspouwbladen in metselwerk.