BENG-proof ontwerpen met de ‘BENG1 tool’

Welke consequenties hebben ontwerpkeuzes op de energiebehoefte volgens BENG1? De BENG1 tool van DGMR geeft architecten en ontwikkelaars direct inzicht in de duurzaamheid van hun gebouwontwerp. Deze gratis tool is online beschikbaar.

Vanaf 1 januari 2021 is een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) de nieuwe norm en wordt de energieprestatie niet meer in een EPC uitgedrukt. Dit betekent voor architecten en ontwikkelaars dat ze bij het ontwerp van de gebouwschil rekening moeten houden met BENG1. Maar wat betekent deze BENG-eis voor een ontwerp?

DGMR ontving regelmatig vragen van architecten over de consequenties van BENG en ontwikkelde een eenvoudige check: de BENG1 tool. Met deze tool kan een architect of ontwikkelaar snel beoordelen welke keuzes de BENG1-score beïnvloeden. Naast het gebouwtype gaat het dan bijvoorbeeld om de mate van isolatie, het glaspercentage, de ZTA-waarde ervan, de aanwezigheid van zonwering en de massa van het gebouw. Ook kijkt de tool naar de TO-juli-eis.

Referentiegebouwen
De BENG1 tool van DGMR gaat uit van de referentiegebouwen die RVO heeft bepaald. Naast de verschillende woontypen maken de kantoortypen de tool compleet. Hoewel de BENG1-eis bij kantoren veel makkelijker te halen is dan bij woningbouw, kunnen architecten en ontwikkelaars wél bepalen hoe ze de energiebehoefte nog lager kunnen krijgen. Verder helpt de tool met tips die de BENG-score van een gebouw kunnen verbeteren.

Ga naar Beng1tool.nl


Gerelateerde berichten

Tags:

BENG

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties