Opinie: Bent u al ZEN?

yuri-pelserZEN zijn is wat mij betreft een aanlokkelijk perspectief.

Zen is een natuurlijke staat van Zijn.
Er hoort een natuurlijke manier van leven bij.
Zit je goed in je vel?
Loopt je leven op rolletjes?
De kans dat je Zen bent is dan groot.

Het kan geen toeval zijn dat Z.E.N. de naam is van het nieuwe Lente-akkoord programma. Zeer Energiezuinige Nieuwbouw staat voor mij voor een natuurlijke manier van leven.

Het gaat er om of wij in staat zijn gebouwen te maken waar we comfortabel en gezond in kunnen leven. Zonder dat dit onherstelbare schade aan onze planeet veroorzaakt. Onze moderne samenleving staat nog ver af van één zijn met de natuur. Het is voor mij een aanlokkelijk perspectief om te kunnen wonen en werken in een natuurlijk aanvoelende omgeving. Een omgeving waarin alle mogelijkheden om tot rust te komen of juist het avontuur op te zoeken aanwezig zijn.

Als je Zen bent, dan kun je je goed concentreren, is je geest en lichaam rustig en kun je allerlei zaken op een objectieve, afstandelijke manier bekijken. Zen worden is dus de perfecte manier om even afstand te nemen van de hectiek van het dagelijkse leven en je gedachten op een rijtje te zetten, waarbij je direct open staat voor nieuwe creatieve ideeën.

Ik hoor u al denken: dat is precies wat we nodig hebben om de Z.E.N. woningen te ontwikkelen. Rust en ruimte om aan vernieuwende creatieve ideeën te werken.

Wat houdt u nog tegen?

Bijna alle antwoorden op deze vraag zullen vanuit uw ratio bedacht worden. Gebrek aan geld, tijd, vertrouwen. Gedragswetenschapper Bert Pol heeft tijdens de Z.E.N. bijeenkomsten laten zien dat ons gedrag voor slechts 10 à 20% vanuit de ratio werkt. Om tot het echte antwoord te komen is het nodig om ons onderbewuste aan te spreken. Wanneer u zich eenmaal bewust bent van de echte belemmeringen zijn ze eenvoudiger weg te werken.

Probeer maar eens om samen met een coach of iemand die u vertrouwt en thuis is in NLP technieken de vraag “ Wat houdt mij nog tegen?” te beantwoorden.

Yuri Pelser

Yuri Pelser is bij Y Productions werkzaam als Trainer & Coach in verander- en innovatieprocessen op weg naar een duurzame samenleving. Samen met Cees Anton de Vries geeft hij op vrijdagmiddag 20 mei 2016 de Workshop persoonlijke drijfveren bij ZEN projecten.


Gerelateerde berichten

Tags:

ZEN

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties