Blog: Extra hypotheek voor energieneutraal huis

jan-willem-van-de-groep“Eindelijk …het beweegt. We gaan hiermee over de drempel van een nieuw tijdperk waar mensen in hun eigen energie gaan voorzien!” Jan Willem van de Groep van innovatieprogramma Energiesprong is verheugd met de mededeling dat er extra hypotheek mogelijk is voor energieneutrale huizen.

Deze week is door minister Dijsselbloem van Financiën aangekondigd dat het per 1 januari 2014 mogelijk wordt om €13.500,- extra hypotheek te krijgen voor de aankoop of verbouw van een energieneutraal huis: net zoveel energie verbruiken als je zelf opwekt. Dat is een belangrijke mijlpaal voor mensen die mooi en comfortabel willen wonen, zonder geld kwijt te zijn aan hun energierekening. Nul-op-de-energiemeter noemen we het ook wel. En dat is goed nieuws, met stijgende energierekeningen scheelt dat behoorlijk in de woonlasten. (…) Steeds meer innovatieve partijen in de bouw zien de vanzelfsprekendheid om een nieuw huis ook meteen zo te maken dat het een Nul-op-de-energiemeter-woning wordt.

Wat is Nul-op-de-energiemeter?
Nul-op-de-energiemeter-woning betekent dat de meters achter de voordeur over een geheel jaar gerekend op nul eindigen; er wordt niet meer energie verbruikt aan verwarmen, koken, apparaten etc. dan het huis zelf opwekt. In de brief van minister Dijsselbloem wordt gesproken over een totale energierekening (gas en elektra) die nihil is. (…) Met deze nieuwe hypotheekmaatregel is het begin gemaakt van op een andere manier naar je huis en je woonlasten kijken, waarbij de hele bestaande energierekening kan worden ingezet als ‘Loan to Income’. Dat betekent: het geld van de energierekening wordt meegenomen in de hypotheekberekening. Eigenlijk heel logisch, want wie hoge energielasten heeft, kan niet tegelijk hoge hypotheeklasten dragen. Toch wordt daar nu bij hypotheekberekeningen geen rekening mee gehouden.

Lees het volledige blog

 


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties