Blog: Iedere woning zijn eigen accu

onno-dwarsDuurzaamheidsfans dromen ervan: autarkisch wonen. Volledig zelfvoorzienend, dus ook geen afhankelijkheid van het energienet. De thuisaccu biedt eindelijk perspectief voor deze droom. De powerwall van Tesla is de voorbode van wat ons gaat brengen in de woningbouw. Zal de thuisaccu ervoor zorgen dat salderen niet meer nodig is en de zon definitief off grid gaat?

Deze bijdrage van Onno Dwars (Hoofd Acquisitie en Innovatie, VolkerWessels Vastgoed) verscheen op 8 mei op Duurzaam Gebouwd

Eén ding is helder: de thuisaccu heeft ongekende mogelijkheden. Energieprijzen variëren, dus het opslaan van energie bespaart geld. Zeker als je eigen opgewekte stroom in de toekomst minder oplevert dan dat je ervoor zou moeten betalen. Dit is het gevolg van een wijziging in het salderingsmethode. Dat wij krenterige Nederlanders dan creatief worden pleit voor ons.

Koolcentrales sluiten
Alleen opslaan om te voorkomen dat je eigen opgewekte stroom niet het net invloeit kan niet de bedoeling zijn. Dan mis je immers ook de kans om goedkopere energie op te slaan als er een overschot is, bijvoorbeeld als het hard waait en de zon schijnt. Ook missen we dan de kans om piekbelasting te dempen, zodat kolencentrales kunnen sluiten. Daarnaast draagt jouw mini-energiecentrale dan ook niet optimaal bij aan het verduurzamen van ons energiesysteem.

Off grid
Als iedereen zelf energie gaat opwekken neemt piekbelasting in een smart grid af. Een smart grid met huizen en huishoudens die energie verbruiken als de zon schijnt of de wind waait. Huizen met een thuisaccu die energie opslaan als er goedkope energie over is en energie verbruiken als hoge prijzen worden gerekend. Mini-energiecentrales die energie leveren aan het net. Als de duurzame huizen nu off grid gaan en hun eigen overschot aan energie gaan bufferen vervalt het collectieve voordeel van een net. Om het net te balanceren zijn slimme huizen nodig die gestuurd op aanbod energie kunnen verbruiken én opslaan.

Lees verder op Duurzaam Gebouwd


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties