Blog: Onjuiste ventilatie door prioriteit energiebesparing

evert.hasselaar

Al jaren maak ik me druk om de kwaliteit van ventilatie in woningen. Als verbazing een kenmerk van geluk is dan heb ik daar genoeg van. Er zijn veel ongezonde woningen en er is verkeerde aandacht voor ventilatie. De systemen die bij renovatie en nieuwbouw worden toegepast zijn een arm compromis tussen prijs en comfort.

Deze blog van Evert Hasselaar (adviseur) verscheen op de website van SBRCURnet op 27 januari 2015

Producten die zich als verbetering van de energieprestatienorm profileren maken het nog erger: vraag-gestuurde ventilatiesystemen die energie besparen door minder te ventileren. De prioriteit voor energiebesparing levert oplossingen die voor de winter zijn bedacht, terwijl in goed geïsoleerde woningen de stookperiode nog maar drie of vier maanden duurt.

Ik pleit voor zomerventilatie
Daarom pleit ik al jaren voor een zomerventilatiesysteem naast een winterventilatiesysteem. Ook zou de ventilatie per individuele ruimte geoptimaliseerd moeten worden: goed te regelen overdag, wanneer de bewoner zelf kan bedienen en inbraak kan voorkomen, maar ook ‘s nachts, bij storm en regen en bij afwezigheid, moeten toevoeropeningen veilig kunnen werken.

De zomersituatie levert een voorkeur voor natuurlijke ventilatie op. Natuurlijke afvoer verdient herwaardering, zodanig dat bij problemen eerst naar onderhoud en verbetering wordt gekeken voordat mechanische ventilatie wordt aangelegd. Mechanische afzuiging vraagt meer afzuigpunten, ook in iedere slaapkamer. In de winter past gebalanceerde ventilatie, maar dan met zowel toevoer als afvoer per ruimte, zelfs in de badkamer. Dus iedere kamer handbediend en in balans.

Lees verder op de SBRCURnet website


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties