Blog: Per spoor met wind in de zeilen

yuri-pelserIk zit in de trein naar een Eneco-reclame te kijken die mij vertelt dat ik binnenkort op windkracht over het spoor word geblazen. Dit heeft mijn aandacht omdat ik van een bijeenkomst kom waar we de hoge energieprestatie-eis voor nieuwe appartementen besproken hebben.

Deze column van Yuri Pelser (Duurzaamheidsspecialist Ymere) verscheen op Toolkit op 12 maart

Zo makkelijk als NS haar product kan vergroenen door de inkoop van windenergie, zo lastig maken wij het onszelf in de bouw. Een windmolen die op 10,1 km afstand van een bouwproject staat mag bijvoorbeeld niet als groene gebiedsmaatregel meetellen.

Uit onderzoek blijkt dat we tijdens het ontwerp “gratis” EPC-punten laten liggen. Deze “kruimels” zijn met de aangescherpte eisen ineens de moeite van het oprapen waard. Met een beetje goede wil kunnen we ze onszelf zo in de schoot werpen. Denk dan aan het inzetten van de toch al goede luchtdichtheid van appartementengebouwen en het minimaliseren van de leidinglengtes door een optimaal ontworpen plattegrond. De juiste zonoriëntatie en ook het slim toepassen van glasoppervlaktes en overstekken leveren veel op. Toepassen van verschillende soorten glas voor de noord- en zuidgevel, gebruiken van goede kozijnen met drievoudige beglazing en beter isoleren zijn rendabele maatregelen. En dan is het woord zonnepaneel nog niet eens gevallen.

Lees verder op de Toolkit website


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties