Blog: Vragen bewoners wel om gezonde woningen?

frans-de-haasVraag een woonconsument of hij woont in een “gezonde” woning en hij zal je verbaasd aankijken. “Hoezo gezond? Waarom zou mijn woning niet gezond zijn?” Van een gemiddelde bewoner kun je deze verbazing en vraagstellingen zeker verwachten.

Deze column van Frans de Haas (Directeur onderzoeks- en adviesbureau de Haas & Partners) verscheen op Duurzaam Gebouwd op 6 november

Dit terwijl 25 procent van de Nederlandse huishoudens klaagt over geluidhinder van buren. Geluidhinder leidt tot stress, wat een veelheid aan gezondheidsklachten kan opleveren. In ruim 15 procent van de woningen komt schimmel voor. Heb je last van luchtwegklachten, dan nemen ze door die schimmels zeker toe. In ruim een half miljoen woningen hangen nog keukengeisers. Die veroorzaken jaarlijks honderden koolmonoxide-incidenten, waarvan ruim 10 met dodelijke afloop.

Toch vindt de gemiddelde woonconsument de vraag of zijn woning gezond is een vreemde vraag. Als het gaat om een gezond binnenmilieu, zijn het vooral de deskundigen die weten hoe problematisch dat kan zijn, maar de bewoner, die het probleem ervaart, weet niet dat hij een probleem heeft. Dat is dan ook de belangrijkste barrière om aan de veel voorkomende binnenmilieuproblemen wat te doen, zeker in de bestaande bouw.

Lees verder op de Duurzaam Gebouwd-website


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties