BNA Academy – Rekenen aan energie- en geldstromen bij nul-op-de-meter woningen

Nul op de Meter (NoM) woningen zijn actueel. Woningbouwcorporaties hebben de afgelopen jaren al veel blokken bestaande woningen laten renoveren naar NoM en ook nieuwe NOM woningen gerealiseerd. Bij particulieren begint ook de interesse voor NoM toe te nemen. Maar hoe reken je aan dergelijke woningen? Hoe krijg je de energiestromen in kaart van een woning of gebouw en hoe krijgt u daar grip op? En hoe zit het met geld? Hoe ligt de relatie tussen investeringskosten en het effect van NOM woningconcepten op betaalbaarheid en woningwaarde? Deze cursus geeft antwoorden op o.a. deze vragen.

Wat leer je?
Je leert energiestromen in een gebouw in kaart te brengen en het effect van energiebesparende maatregelen hierop te bepalen. Dit stelt je in staat om effectieve maatregelen en combinaties hiervan slim in te zetten. Tevens leer je om te rekenen aan geldstromen (energie, investering, woonlasten en woningwaarde) met eigendomsduur als uitgangspunt (Total Cost of Ownership). Hierdoor kun je aan het einde van de cursus onderbouwde energetische en economische keuzen maken op het gebied van woningconcepten met hoge energieambities en deze inzichtelijk maken naar jouw klant.

Programma
Tijdens de cursus wordt je geïnformeerd over het nut van rekenen aan energie en geldstromen en gaan we daar mee aan de slag. Tijdens het eerste dagdeel behandelen we de energiebalans in een gebouw en hoe je deze kunt berekenen. Met een rekentool in Excel, die beschikbaar wordt gesteld, pellen we de energierekening af naar het energiegebruik in een huis. Daarna gaan we aan de slag met het effect van energiebesparende maatregelen en duurzame energieopwekking op het gebied van bouwkunde en installatietechniek.

Vervolgens gaan we aan het werk met financien. Daarbij gaan we dieper in op de relatie tussen energiekosten, woonlasten en de impact van financieringsvormen daarop, met een onderscheid naar huur en koopwoningen. Aan de hand van een rekentool in excel die beschibaar wordt gesteld, kunnen cursisten aan de hand van eigen casuistiek de nieuw verworven inzichten toepassen, toegespitst op de particuliere woningeigenaren, en wordt inzichtelijk hoe deze kennis gebruikt kan worden in de eigen praktijk.

Meer informatie en aanmelden op de BNA-website

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties