Bouw 61 energieneutrale woningen ecowijk De Kiem gestart

Met de onthulling van de ontmoetingsboom luidden de Arnhemse wethouder Wonen Ronald Paping en DNA in de bouw-voorzitter Carl-peter Goossen op zaterdag 27 oktober 2018 feestelijk de start in van de bouw van 61 energieneutrale woningen in ecowijk De Kiem. Optimale collegialiteit van de bouwteams was de grondslag voor de ontwikkeling van de ecowijk. Teams van regionale mkb-bedrijven laten er zien dat een nieuwe manier van samenwerking in de bouwsector inclusief een hoog ambitieniveau zeer succesvol kan zijn.

Onder toeziend oog van ruim 125 aanwezigen – toekomstige bewoners en andere betrokkenen – ontdeden wethouder Paping (foto l) en DNA-voorzitter Goossen (foto r) de ontmoetingsboom van ecowijk De Kiem van een meterslange lap jute.

De gemeente Arnhem gaf DNA in de Bouw de mogelijkheid om de haalbaarheid van ecowoningen in de wijk Schuytgraaf te onderzoeken en kopers te interesseren. Bijna 3 jaar geleden zijn 10 bouwteams in co-creatie gestart met de vormgeving van deze duurzame buurt. Vijf teams hebben hun ontwerp financieel levensvatbaar kunnen maken. De bewoner wordt betrokken bij ontwerp en inrichting van zijn energieneutrale woning én de inrichting van de wijk.

Wethouder Paping en DNA-voorzitter Goossen spraken over en weer hun waardering uit voor elkaars betrokkenheid, vasthoudendheid en ambities een stukje Arnhem meer dan duurzaam te maken, voorbereid op de toekomst én een uitstekend voorbeeld dat hopelijk navolging krijgt.

Energieneutraal, autoluw en gemeenschappelijk groen
In totaal worden 61 woningen gebouwd: De Ideale Woning, Flexus, E+ Wonen, BoGro en het Rode Trap Huis. Ecowijk De Kiem betekent een flinke impuls voor energieneutraal wonen in Arnhem. Voor alle typen woningen was vanaf het prille begin veel interesse voor een huis dat zijn eigen energie opwekt, in een autoluwe wijk met veel groen en met gemeenschappelijke tuinen. De woningen lopen vooruit op de toekomstige bouwregelgeving en hebben minimale energielasten.

Over DNA in de Bouw en ecowijk De Kiem
Ecowijk De Kiem wordt ontwikkeld door regionale mkb-bouwpartijen die in teamverband collectief samenwerken. Elke groep bestaat uit gespecialiseerde, vaak regionaal werkende bedrijven die duurzaam bouwen. Binnen ieder team is tenminste een daarvan lid van vereniging De Nieuwe Aanpak (DNA) in de Bouw. DNA in de Bouw wil duurzaam, gezond en energie-efficiënt (ver)bouwen versnellen. Met projecten en kennisontwikkkeling wakkert DNA innovatie in de bouw- en installatiesector aan.


Gerelateerde berichten

Tags:

Projecten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties