bouwIQ: woningen met zonnepanelen aantrekkelijker

eurohuisjes met zonnepanelenWoningen met zonnepanelen zijn extra aantrekkelijk voor huizenkopers. Dat blijkt uit het afstudeeronderzoek van Thomas Wissink, masterstudent Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). 
Bron: bouwiqonline.nl

Veel mensen zijn zelfs bereid een extra bedrag te betalen voor zonnepanelen, dat vergelijkbaar is met de aanschafprijs van een dergelijk systeem. Dat is interessant voor woningbezitters die twijfelen over een investering in zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen groeit sterk. Meer dan zestig procent hiervan staat op de daken van koopwoningen. Thomas Wissink, masterstudent Bouwkunde aan de TU/e, ondervroeg 227 mensen in de regio Eindhoven of ze de aanwezigheid van zonnepanelen waarderen op het dak van een potentieel koophuis. Het bleek dat zonnepanelen een huis aantrekkelijker maken voor huizenkopers. Ze zijn eerder bereid voor een woning te kiezen met zonnepanelen.

Extra
Van de ondervraagden bleek 78 procent bereid extra te betalen voor de aanwezigheid van een zonnepaneelsysteem op een koopwoning. Uitgaande van een systeem dat 600 euro per jaar bespaart, was de gemiddelde prijs die mensen extra wilden betalen 7000 euro. Dit is vergelijkbaar met de aanschafprijs van een dergelijk systeem. Volgens Wissink hebben zonnepanelen zelfs zo’n positieve invloed op de keuze van de woning, dat een systeem een goede investering zou kunnen zijn voor woningen die te koop staan.

 


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties