Brochure Zonthermische daken: handleiding voor succes

zonthermische-dakenDe toepassingsmogelijkheden van een zonthermisch dak zijn heel divers. Bovendien zijn er verschillende systemen op de markt van diverse producenten en leveranciers. Een goede informatiebron ter oriëntatie is dan ook een must.

De brochure ‘Zonthermische daken’ komt aan die behoefte tegemoet en geeft inzicht in onder meer opbrengsten, toepassingen en voorbeeldprojecten. De opgenomen aandachtspunten en lessons learned zijn praktische handvatten voor een succesvolle toepassing. Het doel van de brochure – een uitgave van Agentschap NL – is het vergroten van de effectieve toepassing van zonthermische daken. Tot de doelgroep behoren installatieadviseurs, installateurs, architecten en opdrachtgevers in de bouw.

Programma-adviseur Michiel Hillenius van Agentschap NL: “We hebben deze brochure samen met de belangrijkste leveranciers van zonthermische daken gemaakt. Hopelijk biedt dit een goed startpunt voor partijen die zich willen oriënteren op deze opkomende techniek.”

Wat is een zonthermisch dak?
Een zonthermisch dak kan vergeleken worden met een onafgedekte zonnecollector, alleen dan geïntegreerd in het dak. Het absorberend element in het dak neemt zonne-energie op en geeft die door aan het onderliggende leidingensysteem waarbij de leidingen in of op het isolatiemateriaal van het dak zijn aangebracht. Een zonthermisch dak wordt vaak gebruikt voor de opwaardering van een open of gesloten bronsysteem. Daarnaast kan het dienst doen als voorverwarming van warm tapwater of voor de verwarming van een zwembad. Ook koelen met behulp van een warmtepomp behoort tot de mogelijkheden. In sommige systemen is een zonthermisch dak gecombineerd met PV-panelen. Het zonthermisch dak doet dan vooral dienst om de panelen te koelen, waardoor ze een hoger rendement geven.

Download de brochure

 

 


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties