Broodje aap: buitenlucht is viezer dan binnenlucht

Met de mini-serie ‘Broodje aap’ doen we een poging om schadelijke misverstanden rond energiezuinige nieuwbouw uit de weg te ruimen. Het recept is eenvoudig: sterke verhalen en vreemde theorieën worden voorgelegd aan een panel van energiezuinige experts. Zij maken vervolgens gehakt van het broodje aap. Deze keer een misverstand dat gaat over het belang van ventilatie: “Buitenlucht is viezer dan binnenlucht”.

Wij Nederlanders zijn een proper volkje. We houden van schoon en fris. Maar omdat je 'luchtvervuiling' niet kunt zien en nauwelijks opmerkt, is de luchtkwaliteit in huis vaak onder de maat - zonder dat we het zelf in de gaten hebben. Als je goed ventileert, is het binnenklimaat van een nieuwbouwwoning heel goed. Maar denkt u echt dat buitenlucht gemiddeld viezer is dan binnenlucht, bijvoorbeeld vanwege fijnstof en uitlaatgassen?

“In tegendeel! In grofweg 95 procent van de gevallen is de lucht buiten schoner dan binnen. We horen over smog en andere luchtvervuiling, maar we weten niet hoe slecht de binnenlucht is en hoe slecht we die houden. Zorg altijd voor verse lucht in de ruimte waar je bent.”
Harm Valk (partner & senior adviseur Nieman Groep)

“Niet waar. De luchtkwaliteit in huis is vaak slechter: een op de tien woningen heeft last van schimmel en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie door buitenlucht in de woning te laten en vieze lucht af te voeren, blijft dus een noodzaak.”
Mariken Stolk (Senior communicatieadviseur Milieu Centraal)

“Een fabeltje. Het omgekeerde is het geval. Binnenlucht is vrijwel altijd ‘viezer’ dan buitenlucht. We zeggen niet voor niets: ‘even een frisse neus halen’ als we naar buiten gaan. Frisse en gezonde lucht haal je van buiten door continu te ventileren.”
André Meester (Ambassadeur sectie wonen VLA)

“In een luchtdichte woning, met filters in de toevoerlucht, is het mogelijk om de binnenlucht schoner te maken dan de buitenlucht. Maar als er in het ontwerp en de inrichting van de woning geen aandacht aan kookafzuiging is gegeven dan is de concentratie fijnstof binnen juist in zo’n luchtdichte woning langdurig veel hoger dan buiten.”
Piet Jacobs (scheikundig technoloog en ventilatie-expert TNO)

Kijk ook eens naar dit interview met Piet Jacobs over fijnstof in de keuken.