Broodje aap: misverstanden rond balansventilatie

broodjeaapTwee weken geleden zijn we begonnen met de mini-serie 'Broodje aap'. Een poging om schadelijke misverstanden rond energiezuinige nieuwbouw uit de weg te ruimen. Het recept is eenvoudig: sterke verhalen en vreemde theorieën worden voorgelegd aan een panel van energiezuinige experts. Zij maken vervolgens gehakt van het broodje aap. Deze keer een klassiek misverstand: “Bij balansventilatie mag het raam niet open.”

"Dat is even zo geweest, maar allang achterhaald. Sterker nog; sinds 2012 is in het Bouwbesluit opgenomen dat in iedere kamer een raam open moet kunnen, ongeacht het ventilatiesysteem."
Theo Smits (Adviseur Energie en Duurzaamheid, Heijmans Vastgoed en Woningbouw)

"De bewoner kan de ramen gewoon openen als hij of zij dat wil. Daar heeft het balansventilatiesysteem geen last van. Alleen wordt het dan in de winter binnen wél kouder (vanwege de koude buitenlucht die door de ramen naar binnenkomt) en in de zomer binnen wél warmer (vanwege de binnenkomende warme buitenlucht). Het ventilatiesysteem blijft gewoon functioneren!
Gert Harm ten Bolscher (Consultant en inspirator duurzame gebouwde omgeving, Adviesbureau DWA)

miscommunicatie"In een huis met balansventilatie mogen de ramen niet open? Dan mogen de deuren niet open, de afzuigkap niet aan, geen post door de brievenbus, en je mag er natuurlijk niet in leven want dat verstoort het systeem alleen maar. Het is dezelfde soort vergelijking als zeggen dat je met een hybride auto niet op de snelweg mag rijden omdat hij dan meer brandstof verbruikt. Je kunt er gewoon hard mee rijden, maar dan presteert hij niet optimaal.

In de bouw wereld willen de meeste mensen het gewoon heel graag heel goed doen. Dat brengt met zich mee dat ze enthousiast vertellen over wat de techniek allemaal kan of zou moeten kunnen. Bij dit verhaal gaan de meeste techneuten voorbij aan de praktijksituatie van de klant en hebben ze het vooral over de theoretisch mogelijke opbrengsten. Geef nu toe, het is toch veel mooier om te kunnen zeggen dat het apparaat 95% van alle warmte terugwint, dan dat je moet vertellen dat in de normale gebruikssituatie ongeveer 70% van de warmte teruggewonnen wordt?"
Yuri Pelser, Y Productions

"Ramen kunnen en mogen geopend worden, het balansventilatiesysteem raakt daardoor niet defect, wél werkt het dan minder energiezuinig".
Fred Vos, Uneto-Vni

"Het wel of niet open kunnen/mogen zetten van een raam heeft niet met het systeem Balansventilatie sec te maken."
Erik van Heuveln, Algemeen Directeur, Zehnder Group Nederland B.V

"De juiste stelling is wat mij betreft: OOK bij balansventilatie MOET het raam ALTIJD open KUNNEN. Het is niet voor niets dat een te openen raam als eis voor verblijfsruimten sinds 2012 in het Bouwbesluit is opgenomen. Hierdoor hebben bewoners altijd de mogelijkheid om even een (korte) periode flink door te luchten. Argumenten om dit niet te doen vanwege ontregeling of bijvoorbeeld energieverliezen zijn echt veel te kort door de bocht.
Marco Hofman Projectcoördinator, ISSO, kennisinstituut voor installatietechniek