BZK presenteert opvolger EPC tijdens congres Nulnu 2015

schillemansOp 1 juni vond in Utrecht het congres Nulnu 2015 plaats. Het congres presenteerde de leerpunten van energiebesparing in de bouw in binnen- en buitenland.  Ook werd de berekeningsmethode voor passiefbouw toegelicht. Er wordt hard gewerkt aan een goede Nederlandse vertaling, die na de zomer klaar zal zijn. Het verleiden van de klant tot een energieneutrale aanpak was een terugkerend thema tijdens deze geslaagde en zeer informatieve bijeenkomst, georganiseerd door DNA in de Bouw..

Een van de verrassingen van Nulnu 2015 kwam van het ministerie van BZK. Tijdens zijn presentatie ‘Nieuwbouw route 2020 (pdf)’ schetste Ronald Schillemans (Energiebeleid Gebouwde Omgeving, DG Wonen en Bouwen, ministerie BZK), de laatste ontwikkelingen op het gebied van aanscherping van de energieprestatie-eisen voor nieuwbouw op weg naar 2020.

Heel kort samengevat: de EPC verdwijnt op termijn, en in plaats daarvan komen er drie nieuwe indicatoren:

  • ‘Energiebehoefte’ in kWh/m2 (per jaar)
  • ‘Primair Energiegebruik’ in kWh/m2 (per jaar)
  • ‘Aandeel hernieuwbaar’ in %


Als klap op de vuurpijl werd de concept-eis voor ‘bijna energieneutrale’ woningen in 2020 openbaar gemaakt door Schillemans. Binnenkort (voor 1 juli) stuurt minister Blok over deze onderwerpen een brief aan de Tweede Kamer.


Gerelateerde berichten

Tags:

BZK EPC

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties