Compleet glazen energiedak van zonnepanelen

cosmos1Met een consortium van partners ontwikkelt TULiPPS Solar lichtgewicht zonnepanelen die ook functioneren als dak. Daarmee kan een gemiddeld huishouden zich straks helemaal zelf van energie voorzien. Aan dit project Lightweight Rooftop BIPV System (LiRoB) doen meer dan tien partijen mee.

Verbetermogelijkheden voor zonnepanelen
Voordat hij TULiPPS Solar oprichtte, werkte Paul Stassen in de kunststofindustrie. “Het viel me op hoe traditioneel de zonnepanelenindustrie is. De panelen zijn lelijk, onhandig en gemaakt met ouderwetse technieken. Door de groeiende duurzame markt én mijn ervaring in de kunststofindustrie, zag ik verbetermogelijkheden.”

Innovatief ophangsysteem
TULiPPS Solar is een van de kartrekkers van LiRoB. Het ontwikkelde het COSMOS-zonnepaneel, met een extra dunne laag thermisch gehard glas en een onzichtbare hybride kunststofmetaal ophangconstructie. Stassen: “De innovatie zit hem niet alleen in het glas, maar in de combinatie met het frame en de bevestiging op het dak met een railsysteem. Het lichte gewicht en de plug-and-play-constructie verkorten de installatietijd.”

Compleet dak van zonnepanelen
Doel is om met de zonnepanelen een compleet dak te bouwen. Op dakdelen die niet geschikt zijn voor productie van zonne-energie komen op het oog identieke glazen passtukken. Deze bevatten geen zonnecellen en zijn daardoor goedkoper. Met het dak is een gemiddeld huishouden zelfvoorzienend. Stassen voorziet dat in de toekomst de hele gebouwschil uit glas bestaat: “Wat nu van staal of baksteen is, kan ook van glas worden gemaakt. Bijzonder sterk én duurzaam.”

Ontwikkeld met bouwpartijen
Stassen wil met de COSMOS-zonnepanelen een concurrerend product op de markt brengen. “Dat zit niet in de prijs van één paneel, maar in de total cost of ownership. Hoe gemakkelijk is het te bevestigen? Hoe mooi ziet het eruit? Het is echt bedoeld als bouwproduct. Daarom betrekken we ook bouwpartijen bij de ontwikkeling.” Het LiRoB-consortium bestaat uit meer dan tien partijen die een bijdrage leveren. Op dit moment test het de eerste prototypen. Stassen hoopt de panelen in 2014 op grote schaal te produceren.

Samen efficiënter innoveren
LiRoB is aangesloten bij het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Solar Energy, een platform voor bedrijven en specialisten uit de zonnesector, onderdeel van de Topsector Energie. Stassen: “Samen realiseren we innovatie sneller, goedkoper en met minder fouten. Innovatie gebeurt vaak op de grensvlakken van disciplines. Het TKI creëert de basis en wordt ondersteund door Agentschap NL. Dit stelt kennis beschikbaar, beoordeelt plannen, stelt vragen en biedt hulp bij problemen. En dat zorgt voor een gecontroleerde uitvoering.”

Lees meer over dit onderwerp op duurzaamgebouwd.nl.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties