‘De Rotterdam’ opgeleverd

de-rotterdamDe Rotterdam, het grootste gebouw van Nederland, is vandaag opgeleverd. Het is 150 meter hoog en staat op de Kop van Zuid, aan de voet van de Erasmusbrug. De Rotterdam werd ontworpen door architectenkantoor OMA van Rem Koolhaas. Het beslaat in totaal 160.000 vierkante meter, verdeeld over 7588 verschillende ruimtes.

De Rotterdam is in menig opzicht een bijzonder project. Dit geldt ook voor de aspecten duurzaamheid en energie. Ontwikkelaars MAB Development en OVG Projectontwikkeling hebben met Eneco een overeenkomst gesloten voor de levering van een integrale duurzame energieoplossing. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de locatie biedt; Maaswaterkoeling, verwarming en warm water uit het lokale warmtenet.

Duurzame elektriciteit wordt ter plaatse geproduceerd door een bio-warmtekrachtkoppeling (WKK). Daarnaast neemt het energiebedrijf de prestatierisico’s, het onderhoud van de installaties en de exploitatie ervan voor de komende 15 jaar voor haar rekening; de totale duur van het contract.

Overige duurzaamheidsmaatregelen in het gebouw zijn onder meer: de voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk hoge dichtheid, ofwel de floor space index (FSI) van 32, energiezuinige verlichting, automatische daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie, energiezuinige liften met energie teruglevering, toepassing van duurzaam hout, waterbesparende kranen en reservoirs.

Zie ook Duurzame energieoplossingen voor ‘De Rotterdam’ (Energievastgoed)


Gerelateerde berichten

Tags:

Projecten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties