DGMR en TU Delft: "Geen inperking ontwerpmogelijkheden met BENG"


Dit artikel bevat mogelijk verouderde BENG-informatie. Kijk hier voor de actuele berichtgeving over BENG.



Architecten die ontwerpen volgens de BENG-regelgeving behouden in principe hun ontwerpvrijheid. Dat blijkt uit een onderzoek van DGMR en TU Delft. Wel moet er bij de eerste schetsen al worden nagedacht over energie-efficiënte maatregelen. DGMR publiceerde er een whitepaper over met suggesties voor oplossingen, getiteld 'Energie-efficiënt ontwerpen met BENG'.

De regelgeving voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), die vanaf 1-1-2020 geldt voor nieuwbouw, staat het ontwerpen van interessante architectuur niet in de weg. Uit een onderzoek van BNA blijkt dat veel architecten nog onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden met BENG. Het is van belang dat architecten gaan aanhaken. Want creatief omgaan met de omstandigheden, maar toch een energie-efficiënt gebouw ontwerpen wordt de nieuwe uitdaging, zo concludeert deze whitepaper van DGMR en de TU Delft.

BENG-waaier met aanbevelingen
Vanaf de start van een ontwerpproces is het nodig na te denken over welke maatregelen nodig zijn om aan de BENG-eisen te voldoen. Compact bouwen draagt hieraan bij, maar ook slim oriënteren en aandacht voor details, evenals de installatiekeuze. Kiezen voor een systeem op basis van een hernieuwbare bron brengt BENG ook dichterbij. Om architecten te helpen stelde DGMR in samenwerking met TU Delft naast de whitepaper ook een 'BENG-waaier' samen (zie foto). Deze geeft informatie over de drie BENG-indicatoren, een duidelijk overzicht van de voorlopige eisen en aanbevelingen voor verschillende ontwerpparameters.

De whitepaper 'Energie-efficiënt ontwerpen met BENG' is een weerslag van het afstudeeronderzoek van Hessel Ridder (DGMR). Tijdens het onderzoek zijn vijftien varianten op woongebouwen onder de loep genomen. Ze vormen de basis van een methode die inzicht geeft in de mogelijkheden bij het ontwerpen van een BENG-gebouw. De whitepaper is een mooie aanvulling op de Lente-akkoord brochure Woningbouw volgens BENG – Do’s en don’ts.