Verslag themabijeenkomst ‘Naar Energienota Nul’

CasaVitaOp 31 oktober werden 60 deelnemers bijgepraat over de meest recente ontwikkelingen rond ‘Energienota-nul’ woningen. De themamiddag werd georganiseerd in het kader van het Lente-akkoord.

Niet langer huurders en kopers verleiden tot energiezuinige woningen met behulp van ingewikkelde berekeningen en normen als EPC, tonnen CO2-reductie, klimaatneutraal bouwen of zelfs het energielabel. De ontwerpwedstrijd niaNesto, in 2012 uitgeschreven door woningcorporatie Portaal, brengt een geheel nieuw concept boven tafel. Een woning met veel keuzevrijheid zonder energierekening. Energienota nul, of zelfs ‘nul op de meter’ lijken potentie te hebben om tot de verbeelding sprekende begrippen te worden. De hoogte van de energierekening kan een belangrijke trigger zijn om kopers en huurders te betrekken. Ook concept- en projectontwikkelaars kregen er veel energie van.

Samenvattende conclusies
- In Nijmegen gaat eerdaags de eerste paal de grond in voor een heel bijzonder experiment. Twee conceptontwikkelaars, VolkerWessels en Klaassen Groep, realiseren daar twee rijtjes huurwoningen waarbij consumenten veel keuzevrijheid hadden in samenstelling en uiterlijk van hun woning. Ze ontvangen geen nota voor hun energiekosten.
- Het Lente-akkoord met als doel energieneutraal bouwen in 2020 lijkt zowel in ambities als in tijdpad te worden ingehaald door het nieuwe fenomeen van de energienota nul-woningen. Daarmee komt wellicht een omslag op gang, waarbij niet de regelgeving (EPC) leidend is, maar private marktwerking.
- Deze ontwikkeling kan in een stroomversnelling komen door een Kamerbrief van 4 november 2013. Hierin wordt het aan hypotheekverstrekkers mogelijk gemaakt om aan kopers van een Energienota nul woning, voor een bedrag van € 13.500 extra hypotheekruimte te verstrekken.

Lees het volledige verslag

Download de presentaties
Introductie en stellingen
Presentatie Arthur Lippus (Portaal)
Presentatie Onno Dwars (VolkerWessels)

De presentatie van Gijs Takkenkamp is op aanvraag via het Lente-akkoord verkrijgbaar.