Douche wtw levert flinke besparing op 

Op 1 januari 2020 zijn de nieuwe regelingen en modelovereenkomsten van garantie-instituut SWK in werking getreden. De nieuwe SWK Garantie- en waarborgregeling 2020 reflecteert recente technische ontwikkelingen in zeer energiezuinige nieuwbouw.

De nieuwe SWK Garantie- en waarborgregeling 2020 vervangt de oude regeling uit 2014. De bijbehorende modules II R en II S geven een aardig beeld van de huidige stand van de techniek in de energiezuinige nieuwbouw. Eén van de opvallendste conclusies: douche wtw is in opkomst.

Klachten over boilerinhoud
Het verbruik van warm water in een nieuwbouw woning is van veel factoren afhankelijk. Het aantal personen, de tijdsduur van de douchebeurten, het eventueel gebruik van een bad en de leeftijd van de bewoners spelen een belangrijke rol. Daarnaast heeft het toepassen van een douchepijp- of douchegoot-WTW een positief effect.

In de huidige bouwpraktijk worden er steeds meer voorraadtoestellen gebruikt in combinatie met warmtepompsystemen. Aangezien er in de afgelopen jaren veel vragen zijn gesteld en ook klachten over de inhoud van boilers (te snel leeggetapt) zijn gemeld, heeft SWK besloten om in de nieuwe modules met aanvullende garantievoorwaarden duidelijke eisen te stellen aan de capaciteit van een boiler. Op deze wijze kan zowel vooraf als na oplevering worden getoetst.

Douche wtw levert flinke besparing op 
Er was tot nu toe nog niet veel informatie beschikbaar over de prestaties van douche wtw, maar uit de toelichting van SWK op de nieuwe eisen voor boilers in artikel 1.2.d van Modules II R en II S mag geconcludeerd worden dat de opbrengst van de douchegoot wtw zo’n 30% bedraagt, en dat doucheleiding wtw zo’n 50% besparing oplevert.

Module II R: Eisen verwarmingsinstallatie, tapwaterinstallatie, ventilatie, installatiegeluid en temperatuuroverschrijding.
Module II S: Eisen verwarmingsinstallatie, tapwaterinstallatie, ventilatie en installatiegeluid.


Gerelateerde berichten

Tags:

WTW

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties