Douchewarmtewisselaar werkt prima

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op waternet.nl. Hoewel het onderzoek drie jaar oud is, vinden we het nog steeds de moeite waard – mede omdat ons nog geen ander onderzoek naar douchewarmtewisselaars bekend is. Kent u een recenter onderzoek? Laat het ons weten!

Kunnen we de warmte uit douchewater hergebruiken om koud drinkwater voor de douche voor te verwarmen? In studentenflat Uilenstede in Amstelveen werden 100 douchewarmtewisselaars geïnstalleerd. Bij 10 stuks werden metingen gedaan. Wat blijkt? Ze werken prima!

De warmte uit douchewater komt normaal gesproken terecht in de riolering. Dit is zonde, omdat we deze warmte goed kunnen hergebruiken. We kunnen de warmte uit de afvoer van de douche opvangen met een douchewarmtewisselaar. Dat is een apparaat dat warmte uit de afvoer van de douche overdraagt aan het koude drinkwater.

Praktijktest
Waternet deed een praktijktest door 100 douchewarmtewisselaars te installeren in studentenflat Uilenstede. Van 10 daarvan onderzochten ze de cijfers. De proefopstelling deed Waternet bij een van haar vestigingen. Hier werden de resultaten van de praktijktest gecontroleerd.

De resultaten
– De warmtewisselaar bespaart per persoon zo’n 50 euro per jaar. Het apparaat kost inclusief installatie zo’n 600 euro. Het verdient zich dus terug in 12 jaar bij een huishouden van 1 persoon.
– De warmtewisselaar blijft goed werken als hij al een tijdje geïnstalleerd is. Hij had in de proeftijd geen onderhoud nodig.
– Er waren geen storingen bij de warmtewisselaar.
– De warmtewisselaar geeft ongeveer de helft van de warmte die hij opvangt weer terug aan het huis. Dat heet een rendement van 50%. In de winter is dit cijfer hoger. De verwarming van huizen, gebouwen en industrie kost zonder warmtewisselaar nog veel energie. Wel 40 procent van ons totale energieverbruik. Ter vergelijking: voor elektriciteit is dat 20%.

Samenwerkingspartners
Bij het project werkte Waternet samen met de volgende partijen:
– De gemeente Amstelveen
– DUWO
– Ursem
– Schouten Techniek
– Dutch Solar Systems

Meer lezen
Effecten van douchewarmtewisselaars op de waterketen (pdf, 2,89 MB), afstudeerscriptie Sjoerd van Schaik, 2016
Shower heat exchanger: reuse of energy from heated drinking water for CO2 reduction (pdf, 854 kB), publicatie, Z. Deng, S Mol en J.P. van der Hoek, Drinking Water – Engineering and Science, January 2016


Gerelateerde berichten

Tags:

WTW

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties