Drie slimme huisbesturingssystemen

Dura Vermeer presenteert deze week met IRIS een nieuwe ‘slimme’ huisbesturing, gebaseerd op een zelflerend systeem dat zich aanpast aan gedragspatronen van de bewoners. Het doel: meer kwaliteit van leven en tegelijkertijd bewuster en voordeliger wonen. Begin 2017 wordt gestart met de bouw van de eerste pilotwoningen in RijswijkBuiten.

In een van de pilotwoningen wordt getest, getoetst en verder ontwikkeld. In de andere pilotwoning zorgt het gebruik van de eerste bewoners voor inzichten die kunnen leiden tot de volgende stappen in de doorontwikkeling van IRIS.

Slim systeem
Het IRIS platform werkt via een centraal systeem dat alle informatie uit sensoren, apparaten, apps en andere bronnen verbindt én direct onderling laat communiceren. Het systeem is zelflerend: het modelleert gedragspatronen van bewoners en zorgt er zo voor dat de woning beter aansluit op hun voorkeuren. Het systeem biedt de bewoner de regie over alle informatie voor het beheer en onderhoud van de woning. IRIS geeft bijvoorbeeld inzicht in het energie- en watergebruik van alle apparaten in de woning. En met één druk op de knop wordt de woning in de spaarstand gezet.

Daarnaast helpt IRIS de bewoners gezond te blijven door diverse waardes te meten via sensoren en daarmee een gezond binnenklimaat in te regelen. Ten slotte biedt IRIS extra veiligheid met slim hang- en sluitwerk en camera’s. Raam vergeten te sluiten? IRIS sluit het via de app. Het strijkijzer aan laten staan? Inbreker alert? IRIS geeft een seintje en de bewoner kan direct actie ondernemen.

SlimWonen met Heijmans
Heijmans introduceerde in juli 2015 al een ‘afstandsbediening voor het hele huis’ met SlimWonen: een basisinstallatie die aangepast kan worden aan persoonlijke behoeftes. SlimWonen biedt de mogelijkheid om een woning conventioneel te besturen met schakelaars aan de wand, maar ook vanaf mobiele apparatuur via een app. SlimWonen maakt gebruik van producten van Busch-Jaeger en Plugwise die direct bij oplevering draadloos te besturen zijn: onlangs kondigde Heijmans aan dat dankzij samenwerking met internetprovider XS4ALL woningen voortaan kunnen worden opgeleverd met een werkende internetaansluiting. De bewoner ontvangt bij oplevering de huissleutel én het wifi wachtwoord. Lees het interview met Patrick Koch (Adviseur Energie & Duurzaamheid Heijmans) over de voordelen van opleveren inclusief een internetverbinding.

BeNext Smart Home
Ook Van Wijnen timmert aan de weg met steeds slimmere domotica, waarbij gekozen is voor producten van BeNext Smart Home. BeNext biedt uiteenlopende mogelijkheden op gebied van veiligheid, comfort, gezond binnenklimaat, energiebesparen en levensloopbestendigheid. Het energieverbruik wordt inzichtelijk gemaakt via onafhankelijke en universeel toepasbare energiemonitoring (NOM en EPV) en maakt het mogelijk voor serviceorganisaties om woningen en installaties op afstand te bewaken. Met de BeNext Smart Home app houden bewoners ten allen tijde de controle over hun woning; zowel thuis als op afstand.


Gerelateerde berichten

Tags:

Domotica

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties