Duco webinar: Natuurlijke TOjuli remmers

Tijdens de eerste Duco Online Sessions rond thema BENG vorig jaar bleek het al duidelijk. TOjuli is een onbekende voor velen in de branche. De comforteis is op 1 januari in het leven geroepen om oververhitting in nieuwbouwwoningen tegen te gaan. De specialist in ventilatie en zonwering organiseert daarom op woensdag 21 april een webinar over de natuurlijke oplossingen om te voldoen aan TOjuli.

Adviseur duurzaamheid Rob Daniëls bij Cauberg Huygen en technisch-commercieel adviseur Michel Mengerink tonen oplossingen om deze indicator te remmen op een natuurlijke manier. Mengerink: “Woningen zijn door de strenge energienormen steeds beter geïsoleerd. Tegelijkertijd worden de zomers steeds heter, waardoor het risico op oververhitting toeneemt. Vooral omdat woningen nu massaal gebouwd worden met grote glaspartijen.

Natuurlijke TOjuli remmers
Terecht dat sinds 1 januari 2021 dan ook rekening wordt gehouden met het beperken van het risico op temperatuuroverschrijding.  Dit is vastgelegd in de TOjuli-eis. De uitdaging bij het ontwerpen van een woning verschuift van ‘hoe woningen op een energiezuinige manier verwarmd kunnen worden’ naar ‘hoe ze in warme periodes op een energiezuinige manier koel houden’. Deze uitdaging nemen we als zonweringfabrikant graag aan. Dat doet Duco door optimaal gebruik te maken van natuurlijke technieken, legt Mengerink uit. “Geen airco’s en andere energieverslindende apparaten, maar heel eenvoudig: door middel van buitenzonwering en intensieve nachtkoeling. Beide hebben een gunstig effect op de thermische massa en zorgen voor een efficiënte en energiezuinige verlaging van de koellast. Dat geldt voor zowel grondgebonden woningen als hoogbouw.

Inspirerende sessie
Welke knelpunten doen zich voor bij het voldoen aan de eis voor TOjuli? Welke natuurlijke concepten zijn er van toepassing? Verhoogt CO2-sturing op de ventilatie de TOjuli waarde? Samen met Rob Daniëls van Cauberg Huygen gaan we dieper in op deze en vele andere vragen.

Timing & inschrijven
Het webinar vindt online plaats op dinsdag 11 mei van 10:00 tot 11:15.
Interesse? Registreren kan hier.

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties