Eerste Duitse supermarkt met Passiefhuis certificaat

supermarkt koelingIn Hannover, Duitsland staat de eerste passieve supermarkt. De koel- en vriesapparatuur in supermarkten vergen normaliter 60% van het energieverbruik. In deze REWE supermarkt zijn speciaal ontwikkelde zeer energiezuinige koel- en vriesapparatuur toegepast.

De afvalwarmte van de koeling is voldoende om de behoefte aan ruimteverwarming te dekken, doordat de schil zeer goed geïsoleerd is. Vergeleken met conventionele supermarktverlichting, verbruikt de verlichting in dit proefproject slechts half zo veel energie, terwijl het wel dezelfde lichtopbrengst levert. De isolatie maakt actieve verwarming overbodig in de winter en een roterende warmtewisselaar in het ventilatiesysteem zorgt voor warmteterugwinning. In de zomer wordt de overtollige warmte naar buiten afgevoerd. Al met al bespaart deze supermarkt 30% energie ten opzichte van traditionele supermarkten. Ook architectonisch is het een opvallende verschijning: de gevel is geheel in hout uitgevoerd. Het certificaat waaruit blijkt dat de passiefhuis-criteria zijn gehaald werd op 22 februari 2014 uitgereikt.

Lees verder op www.passiefhuisplatform.be.

Kent u (ook) een appartementengebouw met EPC 0,4 of lager? Of een winkel met EPC 1,7 of lager? Meld het ons via cb@lente-akkoord.nl


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties