Eerste energieneutrale woontoren van Nederland

woontorenHurks en Amvest Investment Management hebben onlangs een turnkey-overeenkomst gesloten voor het project @Home Amstelkwartier aan de Amstel in Amsterdam. Het betreft een 73 meter hoge woontoren met 160 huurappartementen, waarvan 70% in het middeldure huursegment. In de plint komen commerciële ruimtes. 

Bij de tender voor dit project daagde de gemeente Amsterdam partijen uit om een zo laag mogelijke EPC te realiseren. Die opzet slaagde: @Home Amstelkwartier wordt de eerste woontoren in Nederland met een EPC van nul. Dit houdt in dat het gebouw energieneutraal is, oftewel dat het gebouwgebonden energiegebruik lokaal wordt opgewekt.

De gevels en daken zijn bijzonder goed geïsoleerd en er wordt gebruik gemaakt van energiezuinige installaties zoals een warmteterugwinsysteem voor de douches, CO2 gestuurde afzuiging en vloerverwarming op basis van een aansluiting op stadsverwarming. Daarnaast worden op een deel van de gevels en daken zonnepanelen (PV-cellen) aangebracht om elektriciteit op te wekken voor de woningen.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties