Eerste zero-energy hotel ter wereld op Amsterdam-IJburg

0-energy-hotelDutch Green Company ontwikkelt in samenwerking met de TU Delft en de TU Eindhoven het eerste (nearly) zero-energy hotel ter wereld onder de werktitel “Breeze”. Dit unieke hotel op Amsterdam-IJburg zal zichzelf grotendeels kunnen voorzien van energie door middel van het Earth, Wind en Fire concept (EWF) van Dr. Ben Bronsema. Dit is één van de innovatieve technologieën die in de nieuwe publicatie ‘Kennis over duurzame gebouwen en hun gebruikers’ staan beschreven.

De publicatie Kennis over duurzame gebouwen en hun gebruikers is een samenvatting van alle onderzoeken die zijn gedaan in het kader van het lange termijn-programma Energie Onderzoek Subsidieprogramma. RVO.nl ontwikkelde dit in 2007 in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het programma zorgde voor het tot stand komen en verder brengen van nieuwe technologie en concepten. De onderzoeken naar ventilatie(eisen) binnen het project Duurzame projectontwikkeling gebaseerd op duurzaam bouwen, renoveren en wonen na 2015 zijn ook nog steeds relevant en actueel.

Powerdak, klimaatcascade en zonneschoorsteen
Onder andere de drie technieken die in het zero-energy hotel in Amsterdam-IJburg worden toegepast staan in het rapport. ‘Het Powerdak’ is ontwikkeld om zo efficiënt mogelijk om te gaan met wind en zonne-energie. De Klimaatcascade werkt als een natuurlijke warmtewisselaar. De zonneschoorsteen is een schacht waarin de zonnewarmte geoogst wordt om het gebouw en het tapwater op te warmen.

TU Delft heeft jarenlang onderzoek gedaan en met behulp van EOS vanaf 2008 gewerkt aan idee-ontwikkeling, testen en prototypes. Uiteindelijk kunnen deze nieuwe concepten nu worden toegepast in dit zero energy hotel, ontwikkeld door Dutch Green Company.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties