Energielabel nieuwbouw vergt kennisniveau epc-berekening

Dit artikel is overgenomen uit de Cobouw (31-08-2012)

Adviseurs voor het Energielabel voor nieuwbouw hebben straks een behoorlijke bouwkundige en installatiekundige bagage nodig. Dat stelt Kees Arkesteijn, projectcoördinator energie & milieu bij kennisorganisatie ISSO. “Men moet zich wel realiseren dat aan het Energielabel voor nieuwbouw echt veel strengere eisen worden gesteld dan voor bestaande bouw”, zegt Kees Arkesteijn in het zojuist verschenen ISSO-jaarboek.

Opleidingen
Dit najaar starten nieuwe opleidingen. “Dit is duidelijk een zwaardere opleiding dan die voor adviseurs van Energielabels in bestaande bouw. In feite moet de adviseur een complete epc kunnen opstellen en doorrekenen. Zaken als de NEN8088 voor ventilatieberekeningen en de NEN1068 voor berekening van thermische eigenschappen van materialen, moeten zij in de vingers hebben.”

Blaastest
Verder stelt Arkesteijn dat er mogelijk aanvullende proeven zullen moeten worden uitgevoerd. “In tien procent van de opgeleverde woningen zal men een blaastest moeten doen. Ook zal de adviseur het gebruikte glas moeten controleren en bijvoorbeeld nagaan of de coating wel aan de goede zijde zit.”

Epc
Dat vraagt flink wat bouwkundige en installatietechnische kennis van de adviseurs. Arkesteijn verwacht daarom dat in eerste instantie vooral de bureaus en adviseurs die ook epc-berekeningen uitvoeren zich als adviseur voor het Energielabel in de nieuwbouw zullen certificeren.

Energielabel uitgesteld
Overigens is het energielabel voor nieuwbouwhuizen en -gebouwen afgelopen maand uitgesteld tot 1 juli volgend jaar. Dat is een halfjaar later dan eerder voorzien.

Lees ook het artikel “Energielabel heeft nu tanden om van zich af te bijten” (ISSO)

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties