Europese Commissie stimuleert uitrol Stroomversnelling in UK en Frankrijk

stroomversnellingDe Europese commissie erkent de impact en innovatieve kracht van Stroomversnelling en wil 3,6 miljoen euro bijdragen om Stroomversnelling ook in Engeland en Frankrijk verder van de grond te krijgen. Stroomversnelling deed mee in een tender van Horizon 2020, het grootste onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Commissie, om zo het succes van Nul op de Meter renovaties de grenzen over te brengen.

De commissie is zeer positief over de aanpak in Nederland van Stroomversnelling en ziet ook kansen voor eenzelfde aanpak in Engeland en Frankrijk, zo blijkt uit een brief en rapport van het projectbureau. Horizon 2020 stelt voor de komende drie jaar 3,6 miljoen euro beschikbaar om ook in Frankrijk en Engeland het energiegebruik in de sociale huursector aanzienlijk te reduceren door renovatie naar Nul op de Meter woningen. Dit door de markt aan te jagen innovatieve producten te ontwikkelen en de marktcondities te optimaliseren voor de transitie naar Nul op de Meter.

Engeland en Frankrijk in transitie
In Engeland is Stroomversnelling al begonnen. Meerdere partijen, waaronder woningcorporaties en bouwers, hebben zich al aangesloten. Door de subsidie ontstaat extra ruimte voor meer innovatie en een serieuze grote aanpak. In Frankrijk zijn de eerste stappen gezet, er zijn gesprekken met woningcorporaties en bouwers die aan de slag willen, alleen is het nog niet zo concreet als in Engeland. Door de financiële hulp vanuit Horizon 2020 kan ook hier Stroomversnelling makkelijker en sneller van de grond komen.

Over Horizon 2020
Horizon 2020 is het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie met bijna € 80 biljoen euro aan subsidiegeld voor zeven jaar (2014 – 2020) om uit te geven aan onderzoek en innovatie in Europa. Het programma zorgt voor economische groei en werkgelegenheid en heeft mede daardoor gegronde politieke steun van Europese regeringsleiders en leden van het Europees parlement. Horizon 2020 ondersteunt onderzoek en innovatie op een manier dat dit bijdraagt aan wetenschap, industriële ontwikkelingen en sociale uitdagingen.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties