Experiment met Buurtbatterij in Rijsenhout

In november is in Rijsenhout (bij Schiphol) een buurtbatterij voor 35 woningen gepresenteerd. Netwerkbedrijf Alliander, dat het stroomnet in Noord-Holland beheert, investeerde er 140.000 euro in. Een eerder experiment uit 2012 in Etten-Leur is vorig jaar gestopt omdat de buurtbatterij duurder bleek dan het verzwaren van de elektriciteitskabels.

In november 2017 schreef het NRC over de proef met de buurtbatterij in Rijsenhout: "Elektriciteit was dit jaar in Nederland op enkele zonnige én winderige dagen zo overvloedig voorhanden dat er op de stroommarkt geld op toegelegd moest worden. Het is stroom die niemand wil. De overschotten veroorzaken ook problemen op veel kleinere schaal. In wijken zoals in Rijsenhout, waar tientallen bewoners beschikken over zonnepanelen, zorgt het ‘terugleveren’ voor grote spanningsverschillen op het stroomnet. „De spanning liep hier soms op tot 253 volt”, zegt projectleider Jan Willem Eising. Dat is de grens van het toelaatbare; 230 volt is normaal."

Toename gebruik eigen energie
De website van Liander
meldt dat de Buurtbatterij uitsluitend gebruikt wordt om te testen wat de gevolgen ervan zijn voor het lokale energienet en of het één van de oplossingen kan zijn om het lokale net te ontlasten. Om te begrijpen wat de dynamiek en impact is van het gebruik van batterijen op het elektriciteitsnetwerk doet de netbeheerder onderzoek naar oplossingen als de Buurtbatterij. De eerste voorlopige resultaten laten zien dat er een toename is van zo’n 100% in het gebruik van de eigen opgewekte energie met behulp van de batterij. Dit verlaagt de impact op het netwerk en daarbij kan de batterij de spanningskwaliteit regelen.