Friso de Zeeuw over extra leencapaciteit energiezuinige woningen

friso-de-zeeuwBron: www.vastgoedactueel.nl, februari 2015

Goede ideeën maar de uitvoering laat te wensen over. Zo zou je de mening van hoogleraar Friso de Zeeuw over het verplichte Energielabel en de extra leencapaciteit voor energiezuinige woningen kunnen samenvatten. Hij steekt ook de hand in eigen boezem: de branche moet ook zelf de mogelijkheden voor extra hypotheekruimte promoten.

In Vastgoed, het vakblad voor makelaars, staat deze maand een interview met Friso de Zeeuw over onder andere het Energielabel en de extra hypotheekruimte voor energiezuinige woningen. Een citaat:

Zijn de voorwaarden voor de extra hypotheekruimte voor energiezuinige woningen duidelijk of is het complex?
“Ik moet je zeggen dat er een enorme complexiteit bij is gekomen. Als je de extra leencapaciteit van voorheen achtduizend euro – nu negenduizend euro – neemt, dan was die voorheen gekoppeld aan de EPC, de energieprestatie coëfficiënt. Dat is een bekend begrip in het vakwereldje. Maar nu hebben ze bedacht dat dit niet meer gerelateerd wordt aan de EPC, maar aan de energie-index. En dat is vrij ingrijpend. Het is onbekend welke EPC voldoende is om aan de vereiste index van 0,6 te voldoen en onduidelijk welke consequenties het heeft wanneer die index wordt toegepast op nieuwe woningen; dit moet allemaal met software worden uitgerekend. Men baalt hier enorm van – ook bij mijn collega’s bij BPD [voorheen Bouwfonds, redactie] hoor ik forse krachttermen. De energie-index wordt het domein van de energielabel-adviseurs; de erkende deskundigen. Dat is een groot nadeel en betekent een hoop gedoe.”

Worden de mogelijkheden voor extra hypotheekruimte voldoende gepromoot door de banken?
“Nee, dat kan beter. Ik denk dat er wat dat betreft een slag gemaakt moet worden. Er wordt nog te weinig gebruik van gemaakt. Het is een inspanningsopgave voor iedereen in de branche om dat meer te doen.”

De Energie-index problematiek die De Zeeuw hier aansnijdt was voor de partners van het Lente-akkoord aanleiding om op 18 december 2014 een brief te sturen naar de minister. Het antwoord van de minister wordt met spanning afgewacht.

Lees of download (pdf) het volledige interview met Friso de Zeeuw.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties