Frisse, energiezuinige school in Reusel-De Mierden

LogoBS_LageMierdeScholen moeten duurzaam, energiezuinig en fris worden gebouwd. Een mooie vormgeving is meegenomen, maar minder belangrijk. Vinden gebruikers! En dus hoort ook de opdrachtgever daar van uit te gaan, vindt de gemeente Reusel-De Mierden. Door het gezamenlijk optrekken van gemeente en gebruikers, zetelt de nieuwe BredeSchoolPlus sinds juni 2010 in een zeer frisse, energiezuinige en duurzame school. Zonder budgetoverschrijding, én met zeer tevreden leraren en kinderen. De wat hogere exploitatiekosten worden dankzij een substantieel lagere energierekening zeer snel terugverdiend.

Het in de zomer van 2010 opgeleverde gebouw vormt een combinatie van basisschool, kinderopvang, peuterspeelzaal, verenigingsgebouw en gemeenschapshuis. Het gebouw heeft een aansluiting gerealiseerd met de reeds bestaande sporthal en is zeer multifunctioneel.  Het gezonde binnenklimaat komt tot stand dankzij een zeer innovatief klimaatconcept. Het gebouw blijft op temperatuur dankzij een bodemwarmtepomp voor opslag van warmte en koude in de bodem. Zowel verwarming, koeling als ventilatie vindt via een klimaatvloer (het zg. airConomy-systeem) plaats. De lage energieprestatie van het totale gebouw (epc = 0,5) wordt verder gerealiseerd door een optimale zonoriëntatie van het gebouw, weloverwogen plaatsing van daglichtopeningen in combinatie met lage directe zontoetreding in de zomer, een zeer hoge isolatiegraad (RC = 5), HR++-glas, goede kierdichting en voorkoming van koudebruggen. Ook is in de school lichtschakeling op basis van aanwezigheidsdetectie toegepast. De sporthal is – als eerste in Nederland – geheel voorzien van LED verlichting.

Heel bijzonder in dit project is dat de kosten voor het installatieconcept binnen het hiervoor geraamde budget zijn gebleven met lagere energiekosten voor de school. In het geval van de Brede School Lage Mierde wordt per jaar ruim 6.000 euro bespaard op de energierekening. Geholpen heeft wel dat de TU Eindhoven samen met het installatiebedrijf het nieuwe systeem voor lucht-vloerverwarming eerst heeft getest in een proeflokaal. Het systeem wordt nu op afstand gemonitord, onderhouden en aangestuurd.

Lees meer in de brochure Brede School Plus in Reusel-De Mierden van rvo.nl.

foto Toon van Dongen

brede school door toon van dongen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties