Gasvrije nieuwbouw wordt de norm in Zeeland

Drie van de vier grootste gemeenten van Zeeland, te weten Middelburg, Vlissingen en Goes zien in hun plannen af van de aanleg van aardgasleidingen. De gemeenten Kapelle, Schouwen-Duiveland, Veere en Noord-Beveland bouwen grote woningbouwprojecten aardgasvrij. In Terneuzen wordt volgens een woordvoerder wél over het thema gesproken, maar zijn er nog geen concrete plannen voor grote nieuwbouwprojecten zonder aardgas. Dat meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

De gemeente Goes besloot eerder al in principe nieuwe woonwijken niet meer van gas te voorzien. Het gaat om de wijken Mannee en Aria en onder meer 200 woningen in Goes-West, 80 Goese Diep en 110 appartementen in Westerschans-Zuid en 80 aan het Hollandiaplein. Middelburg legt in Rittenburg nog wel gas aan, maar in het plan Essenvelt (300-400 woningen) niet meer. In Vlissingen worden in Claverveld (150 woningen) en een deel van het Scheldekwartier geen gasleidingen. Voor Souburg-Noord (330 woningen) was eerder al besloten geen aardgasleiding aan te leggen. Kapelle bouwt uitbreidingsplan Zuidhoek 3 (140 woningen) zonder gasleidingen en hetzelfde geldt voor het overgrote deel van woningbouwplan Poortambacht 11 (128 woningen) in Zierikzee. Het gaat in totaal om vele honderden woningen.

De gemeente Veere wil in het Singelgebied in Domburg zo’n 100 woningen ‘all-electric’ bouwen. In Grijpskerke wordt de tweede fase (13 woningen) van het energieneutrale wijk Nimmerdor uitgevoerd. Noord-Beveland heeft de wijk Natuurlijk Wissenkerke (54 woningen). Ook in andere gemeenten zijn soort kleinschaliger gasvrije projecten, zoals 45 aardgasvrije woningen in de Janseniuslaan in Hulst.

Zeeland lijkt daarmee nu al te voldoen aan de afspraak in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Rutte. Daarin staat: ,,Aan het eind van de kabinetsperiode zullen nieuwe woningen en andere nieuwe gebouwen in de regel niet meer op gas verwarmd worden.”


Gerelateerde berichten

Tags:

Gasvrij

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties