Twee voorbeelden van gestapelde nieuwbouw

gestapelde-bouwVerslag van de werksessie ‘Gestapelde bouw’ met Frida Hoekman (AM) en Monique van Loon (Jebber) tijdens de ZEN platformbijeenkomst op 10 december – door René Didde

In gestapelde bouw kom je per definitie 'dak tekort' als je bijna-energieneutraal wilt bouwen. Welke energiemaatregelen kun je kiezen en waarom? In deze sessie worden twee gestapelde bouw-projecten in Utrecht vergeleken.

Veemarkt Utrecht, (EPC 0,3 in hoogbouw) – Frida Hoekman
De gestapelde nieuwbouw op het Veemarkt-terrein zal in maart 2016 geheel worden opgeleverd. Er zijn in juli 2015 al 45 grondgebonden woningen (126 m² GBO) gerealiseerd. Het project van de Gemeente Utrecht, Bouwinvest, BAM Woningbouw, BAM techniek en architect Groosman bevindt zich aan de Noordoostkant van Utrecht. 'De EPC is 0,3 terwijl in 2013 0,6 de norm was', zegt Frida Hoekman van AM. Uitgangspunt was ook een GPR (Gemeentelijke duurzaamheidsindex) van 0,7, voorts gebruik van duurzame materialen, onderhoudsarme installaties en gebouwen en infiltratie van regenwater.

Er komen 65 galerij-appartementen (65 m² GBO) en 47 portiek-appartementen (80 m²) in 9 bouwlagen met een zeer groene tussenstraat. Er zijn 97 parkeerplaatsen met een sedumdak erboven. RC-waarden dak en gevel bedragen 5,0. Er is triple-glas. 'Er is bewust gekozen voor geen moeilijke techniek voor bewoners. Er is mechanische ventilatie met natuurlijke toevoer en een individuele CV-ketel. Een aantal appartementen beschikt over PV-panelen met een zeer hoog rendement', aldus Hoekman. Het dak ligt vol met 320 m² panelen op het zuiden georiënteerd, met inachtneming van doorvoeren, liftopbouw en valbeveiliging in de vorm van hekwerk. Twintig appartementen zijn elk aan 10 panelen gekoppeld. Er is geen warmtenet en geen vloerverwarming.

De woningen worden de eerste tien jaar verhuurd, maar daarna waarschijnlijk uitgepond, vertelt Hoekman. De huur voor de appartementen met PV is iets hoger, hetgeen is toegestaan. Er is hier bij de hoogbouw dus gekozen om niet alle appartementen van PV te voorzien. Er is geen BENG-score bekend van het Veemarkt project.

The Trip, Utrecht, (EPC 0,14 in hoogbouw) – Monique van Loon
Jebber is een jonge ontwikkelaar met 6 turnkeyprojecten (150 woningen) in Utrecht. 'Wij zijn er speciaal voor starters en richten ons op het levendige binnenstedelijk gebied in Utrecht, dus dan kom je al snel op gestapelde bouw', vertelt Monique van Loon. Jebber ontwikkelt in The Trip 255 door Com4Trip ontworpen woningen, zowel sociale huur als vrije sector huurwoningen. BREEAM good tot very good is het doel. 1500 m² bedrijfsruimten voor creatieve ondernemers en horeca komt er ook in The Trip. De bouw net is begonnen en in de zomer is het project klaar. Als gebiedspromotie zijn sinds 2013 al vier appartementen als tijdelijke voorziening in gebruik, net als 685 m² bedrijfsruimte en horeca.

Er is een Esco-constructie voor 20 jaar afgesproken om de WKO-installatie met één grote warmtepomp te exploiteren. Er zijn kleinere warmtepompen en balansventilatie per wooneenheid. De woonlasten zijn laag. Energieverbruik en warmwatergebruik worden gemonitord en worden in een bundel verhuurd (50 € per maand) waarbij een bonus voor laag verbruik is ingebouwd. Wie extra warmwater wil, kan zijn bundel verhogen.

Vervolg
Deze beide projecten zijn onderweg naar BENG, constateert werksessieleider Jan Fokkema. Hij stelt voor om een werkgroep 'gestapelde bouw' op te richten. 'Want er blijven veel vragen open. Bijvoorbeeld de vraag hoe hoog de BENG-score is. Na een peiling onder de deelnemers blijkt dat er circa zes hoogbouwprojecten onderweg zijn. 'Breng die projecten in, en neem technische collega's mee, dan gaan we ze BENGen', zegt Fokkema.