Goed voorbeeld: WKO St. Nicolaaslyceum Amsterdam

StNicolaaslyceum-AmsterdamDe WKO-tool, in beheer van Rijkswaterstaat, toont alle in Nederland geregistreerde systemen voor warmte- en koudeopslag (WKO). De WKO-tool is recent uitgebreid met de ervaringen van 16 sterprojecten, dit zijn de meest succesvolle projecten. Gebruikers en beheerders vertellen daarbij over hun ervaringen met WKO. Hieronder het verhaal van een middelbare school in Amsterdam.

De WKO-installatie met warmtepomp op het St. Nicolaaslyceum in Amsterdam is een van de sterprojecten. De installatie is sinds 2012 opgeleverd en draait na 1,5 jaar naar volle tevredenheid. De CO2-emissiereductie is 43.000 kg/jaar en de school bespaart door de natuurlijke koeling 12.000 euro per jaar op de energierekening.

Optimale balans
“Een WKO-installatie moet ten minste alle seizoenen gedraaid hebben voordat het systeem optimaal in balans is”, zegt technisch beheerder Edwin Normann van installatiebedrijf Wolter & Dros. “Het meest ideale is wanneer zo’n installatie door het jaar heen evenveel koelt als verwarmt. Maar niet één gebouw is ideaal.”

“Bij het St. Nicolaaslyceum zijn twee aandachtspunten”, licht Normann toe. “In de zomervakantie sluit de school een aantal weken en heeft dan geen koeling nodig. Zo blijft de koude in de grond. Anderzijds zijn er hier op de Zuidas meer gebouwen met een WKO-installatie. Omdat die elkaar kunnen verstoren, is monitoring en tijdig bijsturen nog belangrijker. De belangrijkste succesfactor is dat de school zich vooraf realiseerde dat een WKO-installatie niet een kwestie is van ‘aanzetten en denken dat het vanzelf goed komt’. Maar dat je actief aan de gang moet met beheer.” Daarnaast waarborgt een prestatiecontract de te realiseren energiebesparing.

Meer projectervaringen lezen?
De voorbeelden in de WKO-tool zijn de moeite waard, maar wel moeilijk te vinden. Vink aan de linkerzijde van de kaart van Nederland in de WKO-tool de hokjes ‘sterprojecten’ aan. Klik dan op één van de sterren in de kaart.