‘Goede energie- en milieuprestaties kunnen samengaan bij vrijstaande woningen’

Aan de Parkzichtlaan in Utrecht verrijst het Hof van Máxima; een kleinschalig duurzaam nieuwbouwplan. Het project laat zien dat het ook voor luxe vrijstaande, vrijstaand geschakelde en twee-onder-één-kapwoningen mogelijk is om vrijwel geheel in de energiebehoefte voor verwarming en huishoudelijk gebruik te voorzien, terwijl de gebruikte bouwmaterialen een minimale milieu-impact hebben.

Hof van Máxima is een gezamenlijke ontwikkeling van SamenThuis Vastgoedontwikkeling uit Bilthoven en Reuvers Ontwikkeling & Bouw uit Oss. Vorige zomer is met de bouw van deze negen gasloze, all-electric en energieneutrale villa’s gestart. Het hoogste punt van de bouw is bereikt. Op 26 maart werd dit gevierd met een festiviteit op de bouwplaats voor de kopers en betrokken partijen. Samen met de toekomstige bewoners plaatste Iris Oosterbeek-Mooij (ruimtelijk regisseur van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern) het eerste zonnepaneel.

Nieuwbouwplan Hof van Máxima is één van de meest duurzame projecten in de gemeente Utrecht. “Wat deze woningen zo uniek maakt is dat ze laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om én goede energieprestaties én goede milieuprestaties te leveren”, aldus Johan Boterenbrood van de gemeente Utrecht. Volgens experts staat het leveren van goede energieprestaties, waarvoor zonnepanelen nodig zijn, namelijk op gespannen voet met een duurzaam materiaalgebruik. “Hof van Maxima bewijst dat dat dus wel degelijk kan, ook voor vrijstaande woningen.”

In cijfers uitgedrukt: de woningen hebben een EPC van -0,3 waar +0,4 de norm is, de MPG bedraagt 0,5 terwijl 1,0 vereist is en over all bedraagt de gemiddelde GPR-score voor duurzaamheid 8,75. Daarmee krijgen de bewoners straks een woning die volledig op de toekomst is voorbereid.

Deze scores worden bereikt door een combinatie van uitstekende isolatie en kierdichting, energiezuinige en energieleverende installaties en materiaalkeuzes die het milieu minimaal belasten, zoals bio-based materialen. Maar behalve dat het goed is voor het klimaat en milieu, is het ook goed voor de portemonnee van toekomstige bewoners.

Waar de energieprijzen vanwege klimaatmaatregelen almaar stijgen, kunnen deze woningen vrijwel volledig in hun eigen energiebehoefte voorzien. Niet alleen voor verwarming, maar ook voor koeling. Want die krijgen bewoners er straks gratis bij omdat gebruik wordt gemaakt van bodemenergie.