Het 'Big BENG Event'

Op dinsdag 26 mei zijn meer dan zeshonderd mensen aanwezig op het ThuisCongres ‘BENG, zo doe je dat’. Zoveel mensen waren de laatste vijf jaar nog nooit present op een van de vele bijeenkomsten die het ZEN-platform drie keer per jaar organiseert.

Het gaat om een primeur. Niet de rustieke omgeving van een kasteel, landgoed of gerestaureerd spooremplacement is het decor. Vanwege Covid-19 betreden de deelnemers een virtuele ruimte, zoals deze maanden alle grootschalige live-ontmoetingen plaatsvinden met digitale media als Zoom, MS Teams, Web-ex en Jitsi.

ThuisCongres
‘Het voordeel van dit online-congres is’, trapt dagvoorzitter en NEPROM-directeur Jan Fokkema af, ‘dat we veel meer mensen kunnen verwelkomen.’ Zeker de helft van de deelnemers heeft nog nooit een BENG-bijeenkomst bezocht (een kwart heeft er wel over gelezen). De bezoekers zijn werkzaam bij woningcorporaties (12%), bouwbedrijven (18%), ontwikkelende bedrijven (12%), architecten (8%), adviseurs, overheid en overige.

Zo’n ‘thuiscongres’ heeft als voordeel dat deelnemers de vrijheid hebben om in deelsessies binnen te vallen en weg te lopen wanneer ze maar willen, zegt Fokkema. ‘Uiteraard willen we weten hoe deze nieuwe manier van congresseren bevalt.’ De congres-applicatie bevat een chat-tool waar mensen vragen kunnen stellen die zowel door sprekers als deelsessieleiders kunnen worden beantwoord, als door één of meerdere adjudanten.

Ook Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren is aanwezig. ‘ZEN toont dat er duurzame ambities leven in de branche en er kennis wordt gedeeld. Jullie leggen nieuwe termen als BENG in het vocabulaire van duurzame woningbouw uit aan een groter publiek. Op een dag als vandaag kan ik alleen maar zeggen ‘blijf gezond en veel succes’, aldus Ollongren.

BENG, ZEN en NOM
Want het nieuwe vocabulaire op het gebied van energiezuinige, duurzame woningen mag er wezen. BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen, een eisenpakket en rekenmethode die eind 2020 het aloude EPC-instrumentarium gaat vervangen. ZEN, zeer energiezuinige nieuwbouw en NOM, nul-op-de-meter-woningen, zijn nieuwe fenomenen in de woningbouw die getuigen van nog grotere ambities. Waar BENG de bezemwagen is van het peloton, zijn ZEN en NOM de koplopers.

Het ZEN-platform is sinds 2015 een belangrijk podium geworden om kennis over innovaties uit te wisselen die de energietransitie in de woningbouw mogelijk moeten maken. Het ZEN-platform grossiert in brochures, verslagen en factsheets die allemaal zijn terug te vinden en in te zien op lente-akkoord.nl.



Achtergrond
De oorsprong ligt nog langer geleden. De vier branche-organisaties NVB, Bouwend Nederland, Aedes en NEPROM vormden al in 2008 het Lente-akkoord. Doel was om in 2015 vijftig procent energiereductie te bewerkstelligen in nieuwbouw. Daarna participeerden tientallen leden van de vier branche-organisaties in de opvolger ZEN-platform. Het was geen vrijblijvend lidmaatschap. Vóór 2018 moesten zij een concreet project starten dat al aan de – toen voorlopige BENG-eisen – voldeed. Intussen hebben bijna zestig bij het ZEN-platform aangesloten bouwbedrijven en ontwikkelende partijen in totaal 2900 ZEN-woningen gerealiseerd. En wat zijn ZEN-woningen precies? ‘ZEN-woningen voldoen aan de BENG-eisen, maar het doel van ZEN is dat ze naast bijna energieneutraal tot energieleverend ook betaalbaar, comfortabel en gezond zijn’, zegt dagvoorzitter en NEPROM-directeur Jan Fokkema.

Verslagen plenaire onderdelen
Hoe pakken BENG en de temperatuuroverschrijdingseis uit? Met Harm Valk (Nieman RI)
Uitreiking van de ZEN-prijs aan de door bewoners best gewaardeerde projecten. Met Claudia Bouwens (Lente-akkoord/ZEN).

Verslagen deelsessies
1e ronde
1.1 BENG, hoe zit dat eigenlijk? Met Harm Valk (Nieman RI), Marit Cornelisse (Nieman RI, beantwoording chat) en Edgar van Niekerk (Bouwend Nederland, sessieleider).

1.2 Twee corporaties vertellen hoe zij betaalbare energieneutrale woningen hebben gerealiseerd. Met Niek Habraken (Kleurrijk Wonen), Emile Lindeboom (Kleurrijk Wonen, beantwoording chat), Gerrolt Ooijman (Wonion), Christiane Hogeweg (Aedes, sessieleider) en Carl Peter Goossen (BouwNext, beantwoording chat).

1.3 De leerpunten uit het Woonbelevingsonderzoek ZEN-woningen. Met Claudia Bouwens (Lente-akkoord), Louis van Loon (BPD), Jos de Vries (BPD, beantwoording chat), Benno Oosterom (Doduva, sessieleider) en Henk Bouwmeester (beantwoording chat).

2e ronde
2.1 De temperatuuroverschrijdingseis (TO juli). Met Cees Leenaerts (W/E Adviseurs), Pieter Nuiten (W/E Adviseurs) en Anneloes van der Woude (NVB Bouw, sessieleider).

2.2 Bewonersgedrag en monitoring. Met Dennis van Goch (BAM), Marleen Spiekman (TNO), Edwin van Kessel (BeNext, beantwoording chat) en Dick van Ginkel (TBI woonlab, voorheen Van Wijnen, sessieleider).

2.3 Hoe pakken de BENG-eisen uit voor utiliteitsgebouwen? Met Ieke Kuijpers (DGMR) en Benno Oosterom (Doduva, sessieleider).

3e ronde
3.1. Passief woonzorgcomplex in Apeldoorn. Met Heiko Haasjes (Syntrus Achmea, sessieleider), Gerrit van der Pol (FAMEgroep), Ruud Room (Rens Architecten), Richard Hoeve (Trebbe, beantwoording chat) en Ralph Vos (Brink Climate Systems, beantwoording chat).

3.2 UNIEC rekensoftware. Met Robin van Ravensberg (UNIEC 3), Marjolein ten Have (UNIEC 3, beantwoording chat) en Edgar van Niekerk (Bouwend Nederland, sessieleider).

3.3 KlimaatGarant levert klimaatneutrale woningen. Met Joost Bruggemann (KlimaatGarant) en Jan Fokkema (NEPROM, sessieleider).

Alle video-registraties op een rijtje (YouTube)