Het 'BIG BENG' overzicht: de belangrijkste informatie op een rijtje

De EU heeft bepaald dat vanaf eind 2020 alle nieuwe gebouwen bij oplevering bijna-energieneutraal moeten zijn. Voor Nederland betekent dit dat de BENG-eisen van toepassing zijn op bouwaanvragen voor alle nieuwe gebouwen die vanaf 1 januari 2021 worden ingediend.

Het ministerie van BZK heeft in de afgelopen jaren in nauwe samenwerking met de sector gewerkt aan de nieuwe eisen en de nieuwe berekeningsmethode voor de energieprestatie. In juli 2015 werd de eerste versie van de BENG-eisen bekend gemaakt, en in december 2019 werden de definitieve eisen gepubliceerd in het Staatsblad.

Voor de deelnemers aan het ThuisCongres ‘BENG! ZO DOE JE DAT’ hebben we de belangrijkste (online beschikbare) informatie over BENG en woningbouw op een rijtje gezet.

Publicaties

FAQ’s
Hoe ziet BENG eruit? Wat betekent dit voor uw nieuwbouwwoningproject? Bekijk in ieder geval de Veelgestelde vragen Energieprestatie BENG van RVO.nl en de FAQ’s van bureau Nieman RI.

NTA 8800
BENG moet berekend worden met een nieuwe berekeningsmethode, die is gebaseerd op Europese afspraken. De nieuwe berekeningsmethode NTA 8800 gaat de NEN 7120 vervangen.

Rekensoftware
Er komen vóór 1 juli diverse definitieve rekensoftwarepakketten voor BENG beschikbaar. De bètaversie van het softwarepakket van VABI is al uit. De bètaversie van de NTA8800 van UNIEC 3 komt eind mei voor iedereen beschikbaar.

Aanvullende informatie
Utiliteitsbouw
Bij RVO vindt u meer informatie over BENG en utiliteitsbouw, en uitleg over wat precies overheidsgebouwen zijn.

Cursussen en events
Houd onze agenda in de gaten voor actuele data.

Presentaties van Harm Valk (Nieman RI)