Hoe pakken de BENG-eisen uit?

Hoe doen de definitieve BENG-eisen het in de prakrijk? En vooral: de TOjuli? Sinds dinsdag 2 juni kan er gerekend worden met de bèta-versie van de UNIEC 3 software. Een eerste voorzichtige conclusie: de BENG-eisen pakken lichter uit dan verwacht. De TOjuli daarentegen, pakt zwaarder uit dan verwacht.

Sinds 11 mei hebben 13 door UNIEC geselecteerde rekenaars uit de ZEN themagroep Bèta-versie NTA8800 proef gerekend met de pre-release bèta-versie van UNIEC 3. De 13 rekenaars werken bij adviesbureaus en bij bouwbedrijven. Zij namen verschillende mogelijke knelpunten onder de loep, zoals schilkwaliteit, zonwering, koeling zonder warmtepomp, elektrische verwarming, warmtenetten, blokverwarming en ventilatie.

In de pre-release versie bleken echter cruciale invoergegevens te ontbreken, zoals rendementen en gelijkwaardigheidsverklaringen. Daardoor konden op het BENG-congres van 26 mei nog geen rekenuitkomsten worden gepresenteerd.

Bèta-versies beschikbaar
Inmiddels kan iedereen oefenen met de BENG-methodiek door op uniec3.nl een gratis proeflicentie aan te vragen voor de bèta-versie van Uniec 3. VABI kwam eind april al met de bèta-versie van hun rekensoftware naar buiten. Hiermee kan ongelimiteerd woningbouw en utiliteitsbouw, bestaande bouw en nieuwbouw doorgerekend worden.

Eind juni meer rekenvoorbeelden
De ZEN themagroep Bèta-versie NTA8800 komt op vrijdagmorgen 26 juni voor de derde keer (virtueel) bij elkaar. De uitkomsten van de gezamenlijke rekensessies worden dan besproken. Harm Valk (Nieman RI) presenteert bovendien de rekenuitkomsten van de twaalf inmiddels meerdere keren doorgerekende voorbeeldprojecten aan de 35 themagroepleden.

Het is niet meer mogelijk om u voor deze themagroep aan te melden. De presentatie van Harm Valk wordt opgenomen en zo spoedig mogelijk daarna via het Lente-akkoord beschikbaar gesteld. De uitkomsten van deze berekeningen worden ook verwerkt in de finale versie van onze BENG-brochure.


Gerelateerde berichten

Tags:

BENG

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties