Hoe staat het met de BENG-rekensoftware?

Hoe pakken de BENG-eisen uiteindelijk uit? En vooral: de TOjuli? Die vraag houdt elke ontwikkelaar, bouwer en corporatie binnen het ZEN-platform bezig. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is rekensoftware nodig. Hoe staat het daarmee?

Al vanaf juli 2015 hebben de bouwprofessionals binnen het ZEN-platform gerekend aan praktijkprojecten om gevoel te krijgen bij de BENG-eisen. Destijds rekenden we met de eerste lichting voorgenomen BENG-eisen met de befaamde BENG1 op 25 kWh/m2.jaar en met de NEN7120 als norm. In november 2018 deden we het dunnetjes over met de verguisde BENG1 op 65 kWh/m2.jaar. In zomer van 2019 maakte de minister van BZK de definitieve gedifferentieerde eisen voor BENG-waarden bekend en in het najaar van 2019 de temperatuur overschrijdingseis (TOjuli).

VABI heeft bèta-versie beschikbaar
De rekensoftware-makers zijn in de zomer van 2018 al aan het programmeren geslagen. Sinds deze mei-maand kan er eindelijk definitief gerekend worden aan BENG en TOjuli, volgens de nieuwe op EU-wetgeving gebaseerde Nederlandse Technische Afspraak NTA8800. VABI kwam eind april met de bèta-versie van hun rekensoftware naar buiten. Hiermee kan ongelimiteerd woningbouw en utiliteitsbouw, bestaande bouw en nieuwbouw doorgerekend worden.

Op 2 juni ook bèta-versie van UNIEC 3
UNIEC 3 komt op 2 juni met de bèta-versie van hun software naar buiten. Voor dit pakket hebben de makers van Enorm en UNIEC zich gebundeld. Robin van Ravensberg van UNIEC 3 geeft tijdens het BENG ThuisCongres een korte demo.

Sinds 11 mei mogen 13 door UNIEC geselecteerde rekenaars uit de ZEN themagroep Bèta-versie NTA8800 alvast proefrekenen met de pre-release bèta-versie van UNIEC 3. De 13 rekenaars werken bij adviesbureaus en bij bouwbedrijven. Zij nemen verschillende mogelijke knelpunten onder de loep, zoals schilkwaliteit, zonwering, koeling zonder warmtepomp, elektrische verwarming, warmtenetten, blokverwarming, ventilatie. Op dit moment is het nog moeilijk om hier iets zinnigs over te zeggen. De uiteindelijke bevindingen worden publiekelijk gedeeld.