Hoe wil de consument in het jaar 2040 wonen?

De vraag was simpel en de antwoorden waren heel divers. De website Bewust Nieuwbouw wilde weten hoe de ideale woonsituatie van haar lezers er over pakweg 20 tot 25 jaar uitziet. Het verzoek was: beschrijf in een paar zinnen wat uw woonwensen zijn op de middellange termijn. Er kwamen vele tientallen reacties binnen. Wat zijn de mogelijke trends bij consumenten?

De reacties lopen qua inhoud sterk uiteen, maar er zijn wel bepaalde voorkeuren die keer op keer terugkomen. De thema's 'energiezuinig' en 'groen' komen relatief vaak voor, wat voor sommigen een verrassing zal zijn.

Duurzaam dankzij driedubbel glas
Consumenten noemen veelal zaken die te maken hebben met duurzaamheid zoals zonnepanelen en driedubbel glas als ze het hebben over hun woonwensen voor de toekomst. Rob Ravensteijn schrijft: “Mijn toekomstige woning bevindt zich even buiten de Randstad en is opgetrokken uit ecologisch verantwoorde materialen. Dankzij isolatie is het een nul-op-de-meter woning.” Ook Henny Den Braven noemt onder andere duurzaamheid als een belangrijke pre: “Mijn ideale woning is gelijkvloers, heeft zonnepanelen en een inloopdouche. Verder driedubbelglas voor een goede isolatie en het huis staat in een mooie omgeving met veel groen.”

Stad versus buiten
Een aantal mensen onderschrijft de trend dat wonen in de stad een grote aantrekkingskracht heeft vanwege de voorzieningen om de hoek. Maar het is opvallend dat een groot aantal ook te kennen geeft dat een groene omgeving belangrijk voor ze is. Marga van Herpen kiest voor een vrijstaand huis met veel licht en ruimte. Het huis moet in haar idee opgaan in de natuur. Liefst met een groen begroeid dak. Ze verlangt ook naar een grote – echt groene – tuin en hoopt helemaal zelfvoorzienend te zijn als het gaat om elektra. Ze voegt toe dat ze hoopt dat de afwisseling tussen de verschillende huizen in een woonwijk zal toenemen. Dus geen lange rijen van dezelfde huizen meer. “En zeker ook daar meer groen.”

Onderhoudsvrije tuin
Josien Hoonte kiest ook voor wonen in een groene omgeving. “Met een onderhoudsvrije tuin en een binnentuin als een hofje waar alle bewoners elkaar kunnen ontmoeten.” Midden in die hoftuin zou een creatieve ruimte moeten komen, zodat de bewoners bezig blijven en elkaar kunnen stimuleren. Maar ook elkaar helpen waar dat nodig is.

Meer samen delen
Het delen van tuin of binnenruimte wordt door meer mensen aangehaald. Vooral als ze (straks) wat ouder zijn en ze zo ook een beetje voor elkaar kunnen zorgen. “Ik hoop dan samen te wonen met een aantal mensen, op leeftijd net als ik”, schrijft Irene Beneden. Ze wil wel op zichzelf wonen, maar met gelijkgestemden in haar nabijheid. “Dat is toch waar we naar toe gaan. Zelfredzaamheid, maar dan wel samen.”

Het idee van elkaar helpen spreekt ook Feikje Jonker aan. Maar ze heeft meer wensen. Haar ideale woning is gelijkvloers, heeft geen drempels, is ruim en heeft een tuin die opgaat in de natuur. Bovendien energieneutraal en mensen in de omgeving zijn van alle leeftijden zodat we elkaar kunnen helpen als dat nodig is.” Jolanda Mooijekind zegt dat ze het over ongeveer twintig jaar het prettig zou vinden om in een soort van hofje te wonen, zodat ze direct om hulp kan vragen als er iets is. “En je voelt je niet zo alleen.”

Flexibiliteit en innovaties
Volgens Kitty Arends is de ideale woning in 2040 ruim van opzet en zijn de binnenmuren zo gemaakt dat ze eenvoudig te verplaatsen zijn. “Een woning moet eenvoudig te splitsen zijn in twee woningen zodat twee generaties eenvoudig kunnen samenwonen zonder gebrek aan privacy.” De woonkamer, keuken en badkamer mogen wat haar betreft gezamenlijk zijn. En ze komt met nog een paar observaties en ideeën: In 2040 zijn volgens Kitty Arends alle ruimten in huis niet alleen voorzien van elektriciteit, maar ook van Ethernet, omdat wifi tegen die tijd een stuk minder gebruikt zal worden vanwege (cyber) criminaliteit. En verder: centraal op elke verdieping een was koker zodat de was beneden in de bijkeuken verzameld kan worden. In elke ruimte een aansluiting op het centraal afzuigsysteem zodat zeulen met de stofzuiger niet meer nodig is. En bij de voordeur een afleverkast voor bestelde boodschappen en pakketjes.

Smart wonen en zelfreinigende ramen
Ook Ricardo Smits denkt dat we over twintig (tot veertig) jaar heel anders leven en dat woningen niet langer wat hij noemt ouderwetse betonnen casco’s zullen zijn. Hij denkt dat huizen ‘smart’ worden. “Woningen kunnen bijdragen aan de leefkwaliteit van de mens door de woning te monitoren. In geval van brand, een beroerte of iets dergelijks.”

Hans de Groot vertelt dat hij over 24 jaar negentig jaar oud zal zijn en hij spreekt de verwachting uit dat hij vanaf zijn 80ste samen met zijn vrouw in een groot en luxe appartement zal wonen. “Het appartement is zo gebouwd dat het qua materiaalkeuze weinig onderhoud nodig heeft: zelfreinigende buitengevels en balkon en ramen die nooit vies kunnen worden door een permanent vuilafstotende coating. En dat materiaal dat gebruikt gaat worden, is uiteraard milieuvriendelijk geproduceerd.”

Werken en wonen is het Nieuwe Wonen
Er zijn ook andere trends die worden aangehaald door de respondenten. Olga Huizinga verwacht dat wonen en werken steeds meer gecombineerd gaan worden. Het woongedeelte en het werkgedeelte hebben een aparte ingang, een eigen toilet en er is een doorgang tussen het werkgedeelte naar de privéwoning. “Vroeger was dat niet anders. De kruidenier, de elektriciteitszaak of de kapper, men woonde achter de zaak.” En ook al kiezen consumenten overwegend voor een grote woning, zijn er ook geluiden, dat klein volstaat. “Ik zou graag een mini-huisje willen hebben”, schrijft Lonk van der Horst. “Compact en praktisch, met een tuintje voor een kropsla en een wortel in een wijkje met een gemêleerde bevolking. Een oppervlakte van 20 vierkante meter lijkt me genoeg.”